Tisdag 15 Jun
Stockholm

Gaza i väntan på invasion

Antalet döda är nu över 300.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Israeliskt stridsflyg har inlett den tredje dagens angrepp på Gazaremsan där dödstalet passerat 300. Samtidigt tycks krigsmakten ha förberett för invasion. Den har laddat upp med stora mängder pansarvagnar vid Gazagränsen i helgen.

Israeliska stridsplan har bombat inrikesdepartementet i Gaza, uppger palestinierna. Angreppet i morse är det första mot en regeringsbyggnad under den israeliska flygoffensiven, skriver Reuters.

Något omedelbart besked om personskador har inte getts inte.

Islamiska universitetet i staden Gaza angreps sent på söndagskvällen. Israeliska plan avlossade minst fem raketer och anfallet föreföll främst riktat mot universitets laboratorium i stadens centrum. Ingen människa tycks ha kommit till skada i det anfallet men vittnen uppgav att där brann och att tjock rök bolmade upp.

Universitet är både en betydelsefull kultursymbol för Gazas befolkning och ett fäste för områdets styrande islamiska organisation Hamas.

Minst 307 människor har dödats av de israeliska anfallen, både civila och Hamasmilis är bland dem. Samtidigt fortsätter Hamas att raketbeskjuta Israel som svar på anfallet och ett par människor rapporteras dödade därifrån. Minst en raket har slagit ner i Israels näst största hamnstad, Ashdod, tre mil norr om Gaza, uppger medier.

Länge förvarnat

Israel inledde flyganfall som vedergällning för att Hamas skjutit mängder av raketer mot landet den senaste tiden och sedan organisationen sagt upp vapenvilan den gånga veckan. Den israeliska regeringen förvarnade i flera dagar om angreppen som inleddes i lördags morse.

"Det finns en tid för frid och en tid för strid. Nu är det en tid för strid", förklarade försvarsminister Ehud Barak. Medan de israeliska anfallen pågått så gott som oavbrutet och jämnat hela kvarter med marken i staden Gaza har protesterna och kraven på ett slut på våldsamheterna ökat jorden runt. FN:s säkerhetsråd har i ett icke-bindande uttalande uppmanat båda parter att avbryta våldet. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anslöt sig på söndagskvällen till kravet att inställa striderna. Han manade till lugn när han talade med Israels premiärminister Ehud Olmert, palestiniernas president Mahmud Abbas, Egyptens president Hosni Mobarak, Syriens president Bashar al-Assad och regionala ledare i helgen, sade hans talesman. Ban var också i kontakt med företrädare för kvartetten av fredsförhandlare för Mellanöstern: EU, FN, Ryssland och USA. Demonstrationer har pågått i huvudstäder runt om i världen med protester mot de israeliska anfallen - även i Tel Aviv i Israel där 300 medlemmar i en vänsterorganisation marscherat till försvarsdepartementet.

Angelägen Obama

USA:s tillträdande president Barack Obama har hittills varit tystlåten i konflikten - USA har en president i sänder, är hans förklaring. På söndagen klargjorde han via sin talesman att han är angelägen om fredsprocessen.

– Situationen har uppenbart blivit ännu mer komplicerad de senaste dagarna och veckorna, när Hamas inlett granatbeskjutning och Israel svarat, sade talesmannen David Axelrod i tv-kanalen CBS.

Medicinhjälp

Indonesien planerar att sända medicinskt bistånd för motsvarande 1,5 miljon kronor till Gazaremsans angripna folk, säger en regeringstjänsteman i Jakarta. De medicinska förnödenheterna är Indonesien-tillverkade. Och dessutom avser Jakarta att köpa ytterligare medicinsk utrustning åt Gazaborna i grannlandet Egypten där detta är billigare än i Indonesien, uppgav chefen för hälsovårdsdepartementets kriscentrum Rustam Pakaya på måndagen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela