Strider jagar sudaneser på flykt

Tusentals civila har flytt från en omtvistad stad i Sudan efter strider. (TT)


Tusentals civila har flytt från en omtvistad stad i Sudan sedan strider utbrutit mellan förband från landets norra respektive södra delar.

Minst en människa dödades när skottlossning bröt ut i fredags mellan poliser och soldater i staden Abyei. Det var det första allvarliga våldsutbrottet sedan häftiga strider utkämpades i området i maj.

När nord- och sydsidan slöt fred 2005 efter mer än 20 års inbördeskrig utelämnades gränsdragningen kring Abyei från fredsavtalet. Båda sidor gör anspråk på området, som rymmer ett av Sudans två största oljefält och som genomkorsas av en av landets viktigaste oljeledningar.

I striderna i maj dödades tiotals människor och 50 000 drevs på flykt. Delar av staden brändes ned. Konflikten slutade med att nord- och sydsidan bildade en ny administration för området med representanter för båda sidor och stationerade gemensamma polis- och militärstyrkor där. De enades också om att be Permanenta skiljedomstolen i Haag om hjälp med att slå fast gränsdragningen i området.

Före fredagens nya våldsutbrott, som sades ha börjat med ett gräl mellan en soldat och en handelsman, hade omkring 10 000 stadsbor återvänt och börjat bygga upp sina hem. Alla dessa sades nu ha flytt ut på landsbygden igen.

Oenigheten om Abyei befaras kunna stjälpa hela fredsavtalet mellan nord och syd och därmed äventyra det i dag självstyrande södra Sudans möjlighet att bli en självständig stat med fredliga medel. Enligt fredsavtalet ska självständighetsfrågan avgöras genom en folkomröstning i södern 2011.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!