Kattätande väcker protester

Djurrättsaktivister i Kina gör allt de kan för att få människor att sluta äta katt.


Katter är vardagsmat i Kina, där de säljs på mängder av marknader. Ofta skärs de upp vid köp på kundens begäran, som sedan kan ta hem den så kallade delikatessen i en liten påse.

Katten som maträtt är särskilt populär i den kinesiska provinsen Guangdong. Det är också populärt med hund på tallriken runt om i landet.

Katterna fångas in med hjälp av ett fiskenät och ger kattfångaren i regel cirka tio kronor per katt. Men handeln har lett till brist på katt i provinsen och nu ger sig kattfångarna ut till andra platser för att få tag på djuren.

– De har ätit upp alla sina katter så de måste ta våra från Beijing. Folk vågar inte släppa ut sina katter, säger demonstranten Xhao Ming.

Men det är svårt för myndigheterna att stoppa den brutala handeln. De flesta av de infångade katterna lever utomhus och ägs egentligen inte av någon. Då polis står handfallna, tar nu djurrättsaktivister till alla knep för att stoppa slakten.

Aktivister från Shanghai försökte bland annat att köpa en hel last med katter som upptäckts på väg till Guangdong. Till slut släpptes 1600 katter, men 300 fanns döda i de klaustrofobiska burarna. Ofta behandlas de infångade djuren med fruktansvärda metoder och får ett minimalt utrymme att leva på under deras resterande liv.

– Du kan döma en civilisation efter hur de behandlar sina djur. Det här är ett brott som förnedrar hela den kinesiska befolkningen, sade Lu Di, grundare till Animal Protection Assn, skriver Los Angeles Times.

Katter är söta djur och bör inte ätas. Se bara nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!