Hjärnan bakom Bombaydåden gripen

Zaki-ur-Rehman Lakhvi innanför galler.(TT)


Femton personer ska ha gripits i samband med pakistanska säkerhetsstyrkors räd under söndagen mot ett läger som används av den militanta rörelsen Lashkar-e-Toiba, uppger säkerhetskällor för AFP.

Bland de gripna finns enligt anonyma uppgifter till Reuters Zaki-ur-Rehman Lakhvi, en av de personer som enligt indiska myndigheter planerade attentaten i Bombay.

Lakhvi är en av Lashkar-e-Toibas operativa ledare, och myndigheterna ska ha fått hans namn av den ende av terroristerna som överlevde attentaten och kunde gripas.

Lashkar-e-Toiba, som bekämpar Indiens styre över Kashmir, är huvudmisstänkt för terrordåden i Bombay i slutet av november, attacker som kostade minst 171 människor livet.

Pakistan förbjöd Lashkar-e-Toiba sedan rörelsen fått skulden för attacken mot Indiens parlament i New Delhi i december 2001, en händelse som var nära att utlösa ett fjärde krig mellan de båda kärnvapenmakterna.

Indien har sagt att den ende terroristen som greps vid liv efter Bombayattentaten ska ha uppgivit i förhör att han i flera månader drillades i gerillakrigföring av Lashkar-e-Toiba i Pakistan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!