Senatorer: Rumsfeld tortyransvarig

Donald Rumsfeld delar ansvaret för övergrepp mot fångar. (TT)


Dåvarande försvarsminister Donald Rumsfeld delar ansvaret för övergrepp mot fångar i Afghanistan, i Abu Ghurayb och på Guantánamo. Det hävdar flera senatorer i en rapport som också lägger del av skulden på Bush.

I rapporten från senatens försvarsutskott, där bland andra tidigare presidentkandidaten John McCain sitter, pekas USA:s högsta ledning och framför allt Donald Rumsfeld ut som ansvariga för brutala förhörsmetoder.

Rapporten i sin helhet är hemligstämplad men ett utdrag ur sammanfattningen har offentliggjorts och där uttrycker utskottet med all tydlighet att den hårda behandlingen av fångarna var sanktionerad uppifrån.

"Övergrepp mot fångar i Abu Ghurayb under 2003 var inte bara resultatet av enstaka soldater som agerade på eget bevåg", lyder rapporten.

I dokumentet fastställer de 25 senatorerna att Rumsfeld redan i december 2002 tillät hårda förhörsmetoder i fånglägret i Guantánamo Bay på Kuba.

Sex veckor senare tog han tillbaka ordern men då hade ryktet redan spridit sig i de militära kretsarna och de brutala förhörsmetoderna kom därför att användas också vid amerikanska förband i Irak och Afghanistan.

Uppgifterna stödjer därmed de dömda soldaternas version av händelseförloppet. Soldaterna har hela tiden hävdat att de agerat på order uppifrån medan politiker och höga militärer hävdat att de inte kände till övergreppen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!