Pakistans HD tar upp kvinnoprygel

Den videofilmade prygeln av en tonårsflicka tas upp av Pakistans högsta domstol.


Den videofilmade prygeln av en tonårsflicka i den islamistkontrollerade Swatdalen tas upp av Pakistans högsta domstol.

Den nyss återinstallerade HD-ordföranden Iftikhar Muhammad Chaudhry har gett order om att den 17-åriga flickan och representanter för provinsmyndigheterna ska inställa sig vid domstolen på måndag.

På en amatörfilm, troligen gjord med en mobiltelefon, som visades på pakistansk tv i fredags, ses den burkaklädda 17-åringen få 34 piskrapp på ryggen medan två män håller fast hennes huvud och fötter. Prygeln fortsätter medan hon vrålar av smärta och bönfaller männen att sluta.

Tillåter sharia

För två månader sedan gav pakistanska regeringen i praktiken upp kontrollen över Swatdalen i Nordvästra gränsprovinsen och tillät den lokala talibanmilisen att börja tillämpa islamisk lag, sharia.

Det var ett försök av regeringen att få slut på ett par års strider mellan armén och islamistmilis. Men uppgörelsen väckte stark oro, inte bara i Pakistan, för att de muslimska extremister som behärskar delar av gränsområdet mot Afghanistan skulle uppmuntras att försöka utvidga sitt inflytande till andra delar av landet.

I ett uttalande från Högsta domstolen på lördagen sades det att Chaudhry tagit mycket illa vid sig av den filmade prygeln, "som kränker de grundläggande rättigheter som garanteras av den pakistanska författningen".

Grymheter

Pakistans regering har också gett order om en utredning av prygeln. Samar Minallah som arbetar för en lokal människorättsorganisation säger att hon fick filmen av invånare i Swat och att hon överlämnat den till västliga medier för att visa på de grymheter som kvinnorna i området utsätts för.

Enligt uppgift skulle 17-åringen ha straffats för att hon haft en förbindelse med en man. Men det ifrågasätter Minallah.

– Flickan piskades på grundval av misstankar och falska vittnesmål. Hon är 17 år. . . hela byn vet att hon är oskyldig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.