Nordkorea sköt upp kritiserad raket

Nordkorea uppges ha genomfört sin kritiserade raketuppskjutning.


Nordkorea har genomfört sin länge väntade raketuppskjutning, uppger presidentkansliet i Sydkorea. Avskjutningen ska ha skett klockan 11.30.15 lokal tid på söndagsförmiddagen, halv fem på morgonen svensk tid. Kort efter avskjutningen ska raketen ha passerat över Japan.

Även regeringen i Japan och utrikesdepartementet i USA rapporterade uppskjutningen.

– Den tycks på väg ut över Stilla havet, meddelade regeringskansliet i Tokyo.

Raketuppskjutningen har kritiserats i förväg av Japan, Sydkorea och USA. De hävdar att det är fråga om ett test av en långdistansrobot som kan nå ända till USA med en atomladdning. Nordkoreanerna har sagt att det är fråga om en fredlig uppskjutning av en experimentsatellit för kommunikationer.

Rådgörning om uppskjutningen

Provokativt, var den första reaktionen av USA:s president Barack Obama, som sade att även USA begärt ett krismöte med FN:s säkerhetsråd om Nordkoreas raketuppskjutning.

Säkerhetsrådet samlas bakom stängda dörrar klockan nio på söndagskvällen svensk tid för att rådgöra om uppskjutningen, uppger FN-diplomater.

– Japan och USA vill att rådet antar en fördömande resolution, sade diplomaterna.

– Förvisso hotar den hela regionens säkerhet, säger utrikesdepartementets talesman Fred Lash i Washington.

Han sade att Pyongyang godtagit säkerhetsrådets resolution 1718. Både USA och Sydkorea hävdar att uppskjutningen är ett brott mot resolutionen.

Kina kommenterar inte

Kinas regering var ännu en timme efter uppskjutningen tyst. En talesman för utrikesdepartementet i Peking avböjde att kommentera händelsen. När de kinesiska medierna rapporterade om den hänvisade de till regeringskällor och medier i Sydkorea och Japan. Nya Kina citerade till exempel Yonhap när den uppgav att raketen burit på en satellit.

Sydkorea beklagade avskjutningen:

– Regeringen kan inte annat än uttrycka besvikelse och ska handskas fast och bestämt med Nordkoreas provokativa handling. Men regeringen förblir lugn i sin väntan på att den kommunistiska grannen förändrar sin attityd, sade den sydkoreanske presidenttalesmannen Lee Dong-Kwan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!