Fängelse för Perus förre president

Straffet blir 25 års fängelse.


Perus förre president Alberto Fujimori fälldes på tisdagen för att ha haft det yttersta ansvaret för mord på 25 människor på 1990-talet.

Straffet blir 25 års fängelse. Utslaget sätter punkt för Perus mest omstridda rättegång på många år.

Människorättsgrupper har välkomnat åtalet. Men de som stöder Fujimori - mannen som krossade terrorgruppen Sendero luminoso - anser att han ska frikännas.

Den nu 70-årige Fujimori fick sin dom efter 16 månaders rättegång i en specialdomstol i Lima. Den cancersjuke expresidenten riskerar 30 års fängelse.

Han anklagas för att ha gett politisk auktoritet till dödspatrullen La Colina, som opererade under det "smutsiga kriget". Om han frikänts hade det upprört de anhöriga till dem som mördats av dödspatrullen. En fällande dom gör hans anhängare arga.

Rättegången gäller La Colinas massaker 1991 på 15 människor, däribland en åttaårig pojke, under en picknick. Den gäller också mord på nio studenter och deras lärare i juli 1992.

Två gerillor

Omkring 70 000 människor dödades eller försvann under det 20 år långa kriget mot gerillarörelserna Sendero luminoso och MRTA, som slutade med statens seger 2000. Perus nuvarande president Alan Garcia har manat demonstranter att behålla lugnet. Om de inte är nöjda med utslaget kan de överklaga, eftersom vi lever i en demokrati. Fujimori själv hävdar sin oskuld och anser att åtalet är politiskt. Han lägger skulden på sin underrättelsechef Vladimiro Montesinos - nu i fängelse för korruption och vapensmuggling.

– Denne mörklade patrullens operationer för honom, säger Fujimori.

Visst stöd

Expresidentens 34-åriga dotter Keiko har lett demonstrationer för fadern i Lima. Hon är parlamentsledamot och siktar på att kandidera i presidentvalet 2011. Om hon vinner kommer hon att benåda fadern, har hon sagt. I Manchay, ett av slumområdena kring Lima, ses Fujimori av många som hjälte för sin kamp mot vänstergerillan. El Chino - kinesen, som den japanskättade Fujimori kallas - är oskyldig, hävdar de.

Det är orättvist att de gör så här mot den som befriade oss från Sendero luminosos terror, säger 37-årige Cleofe Santiago till AFP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Musk vill ta betalt av alla som skriver på X

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Vattnet steg rekordsnabbt och husägare stod handfallna vid sina skadade hus. När de rekordhöga flödena i skånska Kävlingeån svämmade över i slutet av januari ökade Sydvatten tappningen av Vombsjön för att hindra dammbrott – något som pekats ut som en av orsakerna till rekordflödet.

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

KD lanserar ett första konkret förslag inför EU-valet i juni – en migrationspakt 2.0. Vi måste se till att få slut på årtionden av asyllotteri, säger partiledare Ebba Busch.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

1 timme sedan
Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.