Banksy får smaka på egen medicin

Graffitistjärnans väggmålning vandaliserad.


Världens kanske kändaste gatukonstnär Banksy har blivit utsatt för ett attentat.

En stor väggmålning i hemstaden Bristol har vandaliserats genom att någon sprejat röd färg rakt över den.

När Banksy startade in karriär som graffitimålare i början av 1990-talet anklagades han ofta för att vandalisera privat egendom.

Femton år senare, efter att ha vunnit ära och berömmelse världen över och dessutom gjort sig en rejäl förmögenhet på sin gatukonst, får nu Banksy smaka på sin egen medecin.

Banksy beskylls av många för att förstöra statusen på vissa områden, till det bättre bör kanske tilläggas.

Hans väggmålningar sägs höja marknadsvärdet på hus i tidigare negångna områden, så att de fattiga inte längre har råd att bo kvar.

Bakom anklagelserna ligger en grupp som kallar sig själva Appropriate Media.

– Banksy säljer sin lata konst till Hollywoodstjärnor för massor med stålar, säger gruppen i ett meddelande på hemsidan, och fortsätter med att förklara hur grafittikonstnärerna förstör staden genom att måla i utdömda områden och trissa upp bostadspriserna.

– De fattiga familjerna tvingas flytta och ersätts med en massa medelklassmetroseuxella med urbana konstsamlingar.

Som ett bevis på lösningen gick en av gruppens medlemmar tidigare i veckan ut och attackerade en av Banksys kändaste graffitimålningar och sprejade röd färg rakt över den.

Kritiken mot Banksys dubbelmoral har växt sig stark på sistone, men det här var den första faktiska handlingen som utförts mot den legendomspunne kungen av gatukonst, skriver Times.

Redan 2006 målade dock två män över Banksys målning i fullskala med två poliser som kysser varandra. Männen dömdes senare till sex månaders villkorlig dom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!