Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SL kräver Konstfack på 100 000

Nyheter | 15/02/2009 16:35

Konstfack ska betala för den nedsprejade tunnelbanevagnen anser SL.

I går uppmärksammade Nyheter24 filmen "Territorial pissing" som visades på en konstutställning i centrala Stockholm och retade gallfeber på kulturministern. Filmen är graffitikonstnären NUGs examensarbete från Konstfack och visar när han slösar stora mängder färg mitt framför ögonen på passagerarna i en tunnelbanevagn.

Nu kräver SL:s styrelseordförande Christer G Wennerholm en ursäkt från Konstfacks ledning och en betalning för vad det kostar att sanera tunnelbanevagnen. Wennerholm uppskattar att kostnaden uppgår till cirka 100 000 kronor.

TT: Varför inte kräva konstnären på pengarna?

Det får väl de se till att lösa sinsemellan, men även skolan har ett ansvar. Någon får väl punga ut med pengarna och be om ursäkt.

Samtidigt ber Konstfacks Rektor, Ivar Björkman, om ursäkt och menar att de inte var medvetna att verket uppkom på olaglig väg.

– Konstfack ställer sig inte bakom studentarbeten som har tillkommit genom olaglig handling, säger Björkman till SR.

Det är andra gången på kort tid som projekt på Konstfack väcker ilska. För inte länge sedan fejkade en elev vid skolan ett självmordsförsök och ett psykotiskt anfall som en del i ett konstprojekt. Det ledde bland annat till en polisanmälan från personalen på psykakuten vid S:t Görans sjukhus, dit eleven fördes.

Graffitifilmen visades på en konstmässa i Stockholm i fredags. Den besöktes av bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m).

Även hon reagerade starkt.

–Jag vet inte om det här är Konstfacks nya giv. Att elever spelar psyksjuka och sedan det här. Vad blir nästa grej? Att tända på ett hus och se hur brandkåren reagerar? sade ministern till Aftonbladet.

Skrivet av: