Söndag 14 Aug
Stockholm

Egyptisk bloggare överfallen

Den kände egyptiske bloggaren Wael Abbas angreps i Kairo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Abbas och hans mor angreps i sitt hem i torsdags och hölls ett antal timmar kvar på polisstationen när de i lördags försökte anmäla brottet.

– Jag förlorade en tand och har lite svårt att prata tydligt, säger Wael Abbas på telefon till TT.

Han fick även ett jack i huvudet under bråket med sin granne som är polis, och hans bror. Bråket ska ha gällt missnöje med den gemensamma internetuppkopplingen.

Förövarna släpptes senare mot borgen.

Wael Abbas var inledningstalare på Föreningen grävande journalisters årliga konferens Gräv09 i Örebro i slutet på mars och har fått många internationella utmärkelser för sin blogg där han lyfter fram korruption och maktmissbruk.

Ett av de mest kända fallen på egyptiska bloggares inflytande är en busschaufför som utsattes för våld och sexuell tortyr av polisen. Sedan bland andra Wael Abbas publicerat filmer som visade övergreppet dömdes de två poliserna till fängelsestraff, något nytt för Egypten.

Människorättsgrupper kritiserade i torsdags planerna på att åter sätta förövarna i tjänst - den ene har en släkting som är en högt uppsatt politiker - men det finns enligt Wael Abbas inga säkra belägg för att händelserna skulle vara sammankopplade. Han har tidigare inte haft några problem med sina grannar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.