USA-reporter får ny rättegång

- 20/04/2009, 21:23 -

Den spiondömda journalisten Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång.

Den spiondömda iransk-amerikanska journalisten Roxana Saberi ska få en ny, rättvis rättegång, lovar chefen för Irans domarkår.

Samtidigt vädjar både USA:s utrikesminister och EU om att Saberi ska släppas.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade på måndagen att hon hoppas att Iran ska släppa Saberi sedan president Ahmadinejad i helgen förklarat att "rättvisa" måste skipas och att journalisten måste få försvara sig.

– Givetvis följer vi noga vad som händer, sade Clinton.

– Vi hoppas att myndigheterna i Iran, då också rättsväsendet, kommer att vidta åtgärder snarast möjligt för att snabbt frige Saberi och låta henne återvända hem, tillade utrikesministern i samband med ett möte med sin nederländske kollega Maxime Verhagen.

Utspelen från USA och EU kom sedan den iranska domarkårens chef lovat att skynda på gången för överklagandet.

"Det här fallets olika aspekter bör få en rättvis, riktig och snabb behandling i högre instans", meddelade ayatolla Mahmoud Hashemi Shahrudi.

Roxana Saberi, som har dubbelt medborgarskap, dömdes förra veckan av en iransk revolutionsdomstol till åtta års fängelse för spioneri åt USA. I söndags sade emellertid Irans president Mahmoud Ahmadinejad oväntat att Saberi bör få en ny rättegång. I praktiken var det en order till rättsväsendet, som agerade snabbt.

Beskedet från ayatolla Shahrudi betyder dock inte att Saberi får ta hjälp från schweiziska ambassaden, som företräder amerikanska intressen i Iran. Iran erkänner inte dubbelt medborgarskap.

– Vi handlar enligt vår lagar för iranska medborgare. Hon är iranier och har fullt tillträde till advokat, säger Hassan Ghashghavi, talesman för utrikesdepartementet.

Han förnekar att Saberi skulle vara en bricka i ett diplomatiskt spel sedan USA:s president Barack Obama sträckt ut en hand till Iran. USA kapade de diplomatiska förbindelserna med Iran efter den islamiska revolutionen 1979.

USA grep för två år sedan fem iranier i norra Irak, anklagade för uppvigling. Tre av dem hålls fortfarande fångna.

Skrivet av: