Lördag 24 Jul
Stockholm

ANC firade valet med fest

Regerande partiet ANC firade på torsdagskvällen. Innan rösträkningen var slut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regerande partiet ANC firade på torsdagskvällen trots att alla rösterna i det sydafrikanska valet ännu inte var räknade.

– Vi kan känna doften av en majoritet på 70 procent, sade Jacob Zuma som blir landets näste president.

Fler än 2 000 jublande anhängare samlades utanför högkvarteret för African National Congress (ANC) för att hylla Sydafrikas näste ledare, den folkligt populäre men kontroversielle Jacob Zuma. Han mottog jublet med några danssteg medan fyrverkerismällare dånade.

ANC kunde fira trots att bara drygt hälften av rösterna hade räknats. Men ANC hade en betryggande ledning på runt 65 procent - och många av de valkretsar som återstod var i kåkstäderna eller på landsbygden som är den tidigare frihetsrörelsens starka fästen.

Den rafflande frågan var om ANC skulle nå över den magiska tvåtredjedelsgränsen, vilket innebär att partiet kan ändra grundlagen på eget bevåg.

Men vittringen var tydlig och det visste den 67-årige Zuma.

Rösträkningen fortsatte dagen efter att den unga demokratin hållit sitt fjärde nationella och demokratiska val. Först på fredagen väntades den bli klar.

Det nya partiet Cope, som bröt sig ur regerande ANC förra året, må ha vitaliserat det politiska klimatet i landet. Partiet lyckades dock inte locka väljarna - och stödet blev mellan sju och åtta procent av rösterna. Copes valrörelse var svagt organiserad.

Däremot tycks det redan etablerade oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) som leds av borgmästaren i Kapstaden, Helen Zille, ha gjort framsteg i årets val. DA landar någonstans runt 17 procent vilket är en framgång för partiet som fick knappt 13 procent i förra valet 2004.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela