Så här ska du konfrontera personen som utsätter dig för "ghosting".
Så här ska du konfrontera personen som utsätter dig för "ghosting". - Foto: Beate Oma Dahle/NTB/Pexels

Så konfronterar du den som ghostat dig – expertens tips: "Fegare i dag"

Många som begett sig ut i dejtingdjungeln har säkert träffat en person som efter ett tag försvunnit spårlöst. Flera som upplever ovissheten smärtsam – och vill helst söka svar. Men enligt dejtingexperten Jaqueline Joo finns det en sak du ska göra för att få svar på tal.


Du har säkert hört talas om fenomenet "ghosting" eller rättare sagt hört att någon blivit "ghostad". Det kan tolkas som att någon försvunnit spårlöst.

Fenomenet är vanligast förekommande i romantiska relationer och innebär att någon du tidigare haft kontakt försvinner ut i tomma intet.

Smärtsamt avsluta relation – ghostar i stället

En trevlig dejt är alltid uppskattad. Det är härligt att träffa någon som man kan ha roligt med och som man känner sig bekväm med. För många är dejting en spännande upplevelse och det är viktigt att man tar sig tid att lära känna varandra på ett avslappnat sätt. 

Faktum kvarstår dock att dejten inte alltid blir en lyckad sådan, eller att den man dejtar inte vill fortsätta träffa en. I det sammanhanget kan många vilja söka klarhet i situationen och får svar från den andra på varför det tog slut. Medan andra som väljer att lämna – försvinner ut i tomma intet

– Vi är alla rädda för att bli avvisade, det är en naturlig del av att vara människa. Om du har blivit oerhört sårad tidigare och inte bearbetat de jobbiga känslorna finns det en risk att de förstör för dig själv, så att du inte vågar öppna upp dig och släppa någon nära igen, sa Matchs dejtingexpert Jacqueline Joo till Nyheter24 i en tidigare intervju.

Att avsluta en relation är ofta smärtsamt och väcker många motstridiga känslor. Det är här som vissa människor använder ghosting som ett sätt att bryta sådana band för att undvika obehag, eller för att de i grunden är konflikträdda.

Blev du nyligen ghostad? Här kan du läsa mer om vad det kan bero på och hur du ska tackla det.

"Tappar de traditonella normerna" bakom skärmen

Några som nu fått nog av fenomenet "ghosting" och väljer att sätta ner foten är flera kvinnor som på Tiktok sprider en "anti ghosting-rörelse". Flera kvinnor berättar om sina upplevelser och hur de sökt svar när de efter flera månaders dejting blivit lämnade helt i det tysta, skriver Expressen. 

Jaqueline Joo berättar till tidningen att vi "inte är fegare i dag" men att anonymiseringen online har gjort det enklare att försvinna.

– Allt som sker bakom en skärm gör att vi tror att vi kan bete oss lite hur vi vill. Du finns i min mobil och är inte en verklig person. Vi tappar de traditionella sociala normerna när vi inte behöver se vår omgivning i ögonen, säger Jacquline Joo till Expressen.

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

Så ska du konfrontera "ghostaren"

Det är bristen på avslut som dröjer sig kvar hos den som blir ghostad och det som gör att den situation som uppstår efter att man blivit ghostad kan kännas smärtsamt. Utifrån detta börjar många leta efter orsaker och ändrar sitt dejtingbeteende.

Jaqueline Joo berättar vidare till Expressen att om du ska konfrontera en ghostare finns det bra och dåliga sätt att göra det på. Hon rekommenderar inte att man blir arg och skäller ut någon.

Studier visar att om du delar negativa känslor med en närstående sjunker de faktiskt i grad.

Men i ett fall där du blivit utsatt för ghosting så är det inte ghostaren du bör dela dina negativa känslor med. I stället bör du prata med någon som kan ta emot dina känslor på ett bekräftande sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!