Frankrikes stjärndomare Stéphanie Frappart är en av dem som får döma herrarnas fotbolls-VM.
Frankrikes stjärndomare Stéphanie Frappart är en av dem som får döma herrarnas fotbolls-VM. - Foto: TT

Sex snackisar inför fotbolls-VM i Qatar

På söndag drar fotbolls-VM i Qatar i gång.Här listar vi sex snackisar som kan komma att kanta mästerskapet.


+ Protesterna mot värdlandet

Två landslag har redan protesterat mot Qatars strikta lagarna kring homosexualitet. Tyskland genom sitt VM-flygplan och USA med regnbågsfärger på sin träningsanläggning i Doha.

Qatar tillämpar fortfarande kafalasystemet som jämförts med modernt slaveri och i praktiken sätter en migrantarbetare i händerna på en arbetsgivare. Enligt människorättsorganisationen Amnesty kan Qatar slippa betala ut lön, konfiskera pass och dessutom misstänkliggöra en migrantarbetare för brott som gör att hen inte kan säga upp sin anställning. Kafalasystemet har kritiserats hårt genom åren men har än i dag inte avskaffats.

+ Grupp B – den politiska gruppen

Iran, USA och England hamnade i samma VM-grupp (B) och med tanke på omvärldsläget så kommer en hel del kretsa kring politiken – även om det samtidigt ska spelas fotboll.

Sedan två månader tillbaka har det protesterats massivt i Iran efter Mahsa Zhina Aminis död och röster har höjts om att stoppa Iran från VM. Det engelska fotbollslandslaget har uppmanats att markera mot Iran när de möts i gruppspelet.

Iran och USA har haft en ansträngd relation genom åren. Den förvärrades i och med kriget i Ukraina där Iran hjälpt Ryssland med bland annat vapen. Så sent som för drygt en månad sköt den ukrainska militären ner 220 iranska drönare, enligt BBC.

+ Supportrarnas dilemma: alkoholförbudet

Många länder i Mellanöstern har strikta regler när det gäller alkohol. Qatar, som är ett muslimskt land där samhället är konservativt, tillåter alkoholkonsumtion med ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utländsk medborgare som har uppehållstillstånd i landet, enligt Sveriges ambassad i Doha. Samtidigt är det olagligt att dricka alkohol och vara berusad på allmän plats.

Under VM-slutspelet kommer servering av alkohol tillåtas endast för dem som har en matchbiljett. Då får man köpa öl tre timmar innan avspark och en timme efter. Under matchens gång är det förbjudet att köpa en alkoholhaltig dryck.

+ Oron för kvinnorna i Qatar

En kvinna kan, enligt Qatars lagar, inte bete sig hur som helst. Sveriges ambassad i Qatar uppmanar på sin hemsida "att inte klä sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande". Samtidigt måste en kvinna uppföra sig på ett sätt som inte anses provocerande. Bryter man mot det så kan det leda till rättsliga påföljder. Dessutom är sexuella relationer utanför äktenskapet olagliga.

Det finns en oro att kvinnornas situation i Qatar kan försämras ytterligare under och efter VM. Särskilt efter VM-ambassadören Khalid Salmans uttalande där han jämförde kvinnor med godis, enligt tyska tv-bolaget ZDF.

+ Fifas skrytämne – kvinnliga domare på VM

För första gången i VM:s 92-åriga historia kommer kvinnliga domare att få döma herrarnas världsmästerskap. Internationella fotbollsförbundet Fifa berättade i våras att Stéphanie Frappart, Frankrike, Salima Mukansanga, Rwanda, och Yoshimi Yamashita, Japan, kommer att få förtroendet som huvuddomare. Ingen svensk domare är uttagen.

— Det här betonar att det för oss handlar om kvalitet och inte kön, sade domarkommitténs ordförande Pierluigi Collina i maj.

+ Nya offsideteknologin

När VM kickar i gång med öppningsmatchen Qatar–Ecuador på söndag kommer domarna att få hjälp i tajta offsidesituationer. Den nya semiautomatiska teknologin (SAOT) använder flera kameror som analyserar spelarnas rörelser. Det kommer även finnas en sensor inuti bollen.

Bilderna ska sedan kablas ut till sändande tv-bolag och samtidigt visas på arenornas skärmar. Med det vill Fifa korta ned bedömningstiden för en svår offsidesituation. Med det nya systemet kan ett beslut tas på mellan 20 och 25 sekunder.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.