Armand Duplantis tilldelades Jerringpriset 2021. Arkivbild.
Armand Duplantis tilldelades Jerringpriset 2021. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guide: Allt du behöver veta inför Idrottsgalan 2024

Efter Nils van der Poels storslam senast är det dags igen. Blir Sarah Sjöström årets kvinnliga idrottare på nytt? Vem tar hem Jerringpriset? Och kommer Sven-Göran Eriksson att hyllas? Här är allt du behöver veta inför Idrottsgalan 2024.


Var: Friends arena, Stockholm.

När: Måndag den 22 januari, 20.00–22.30

Tv: SVT1/SVT Play

+ Jerringprisfavoriten

Armand Duplantis vet hur det känns att vinna idrotts-Sveriges mest ärofyllda pris. 2021 plockade han hem Jerringpriset med en av de största segermarginalerna någonsin, hela 58 procent av rösterna. I år är han återigen favorit efter att i fjol ha tagit VM-guld i Budapest och även förbättrat sitt eget världsrekord två gånger om.

Men i år har stavhopparen stenhård konkurrens om det som ofta kallas "folkets pris".

+ Flera heta utmanare

Hur Radiosportens lyssnare kommer rösta är inte helt självklart efter ett år där skidskytten Hanna Öberg blev VM-drottning i Oberhof med fyra medaljer (inklusive guld i både distans och masstart) och där Daniel Ståhl levererade det klassiska världsrekordkastet som gav honom både VM-guld och Bragdguld 2023.

Kanske kan även hockeystjärnan Erik Karlsson, som utnämndes till NHL:s bästa back efter sin rekordsäsong med 101 gjorda poäng, eller Ebba Andersson, som vann dubbla VM-guld i längdskidor i Planica förra året, revanschera sig genom att ta hem Jerringpriset. Detta efter att duon, till mångas stora förvåning, helt nobbades jurynomineringar till resterande priser på galan.

Sarah Sjöströms dubbla VM-guld i Fukuoka, Japan, tog henne förbi Michael Phelps som den simmare med flest individuella VM-medaljer i långbane-VM. På Idrottsgalan är hon nominerad till årets prestation och årets kvinnliga idrottare. Arkivbild.

+ Jubileumsfirande

Årets gala blir speciell på flera sätt. I år är det 25-års jubileum för Idrottsgalan, som dessutom för första gången hålls på Friends arena. Om programledaren Måns Zelmerlöw klarar sig från att dra något jordgubbsskämt i det som snart kommer att heta Strawberry arena? Tveksamt kanske. Men det väntar festligheter för att fira galans 25:e år.

— Det kommer att märkas i inredningen och detaljerna. Vi kommer göra lite tillbakablickar på de här 25 åren av svensk idrott. Och det jag ser fram emot mest kan jag inte berätta om än, säger Idrottsgalans vd Stephan Rimér.

Att NHL-stjärnan Erik Karlsson inte nominerades till årets manlige idrottare upprörde många. Nu har han i stället chans på Jerringpriset. Arkivbild.

Hur är det att flytta till Friends?

— Det är jättespännande och lite läskigt. Det är massa saker vi måste lära oss igen. Men kul att vara på nationalarenan när vi har jubileum. Det ger lite extra pirr.

Idrottsgalan har tidigare ägt rum i Avicii arena, med undantag för 2021 då pandemin gjorde att eventet flyttades till Annexet i Stockholm.

+ Hyllningar till "Svennis"

Sveriges största fotbollstränare genom tiderna har fått åter hyllningar sedan beskedet om hans obotliga cancer förra veckan. Nu står det klart att Sven-Göran Eriksson kommer till Idrottsgalan, som lär ta tillfället i akt att hylla den svenska tränarikonen lite extra.

— Vi är jätteglada och tycker det är superkul att han vill och kan komma, säger Stephan Ripmér.

Sven-Göran Erikssons karriär innehåller bedrifter som att vinna Uefacupen med IFK Göteborg 1982 och att ta hem både italienska ligan 2000 och cupvinnarcupen 1999 med Lazio. Genom åren tränade han även storklubbar som Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria och Manchester City. Mellan 2001 och 2006 blev han den första utländska tränare att leda det engelska landslaget.

"Svennis" är sjuk i cancer. Arkivbild.

+ Stor stjärnfrånvaro

En gala mitt under pågående säsong ställer till det för många sporter. Så mycket att hälften av de nominerade till Jerringpriset tvingas avstå galan, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

— Eftersom vi har med aktiva idrottare att göra så riskerar det alltid att krocka med vissas schema. Det är klart att vi vill att alla ska vara med men det blir väldigt sällan så, säger Stephan Rimér till TT.

Av Jerringprisets nominerade har stjärnbacken Erik Karlsson fullt upp i NHL, skicrosstjärnan Sandra Näslund befinner sig i Kanada och Hanna Öberg och Ebba Andersson hinner inte tillbaka efter helgens världscuptävlingar i Antholz respektive Oberhof.

Armand Duplantis är favoriten inför Jerringpriset 2024. Kommer två världsrekord och ett VM-guld räcka för revansch efter förra året? Arkivbild.

+ Carolina Klüft i programledarroll

I år får Måns Zelmerlöw sällskap av den före detta mångkampsstjärnan Carolina Klüft uppe på Idrottsgalans scen.

Klüft har tidigare tilldelats Bragdguldet, Jerringpriset och årets prestation på Idrottsgalan. 40-åringen har synts i tv-rutan både som expert och programledare sedan hon avslutade sin idrottskarriär 2012.

+ Alla nomineringar

Radiosportens Jerringpris:

Ebba Andersson, längdskidor, Armand Duplantis, friidrott, damlandslaget, fotboll, Jonatan Hellvig och David Åhman, beachvolleyboll, Erik Karlsson, ishockey, Sandra Näslund, skicross, Daniel Ståhl, friidrott, Hanna Öberg, skidskytte.

Årets kvinnliga idrottare:

Sarah Sjöström, simning, Tove Alexandersson, orientering, Isabelle Haak, volleyboll, Sandra Näslund, skicross.

Årets manlige idrottare:

Armand Duplantis, friidrott, Daniel Ståhl, friidrott, Sebastian Samuelsson, skidskytte, Henrik von Eckermann, ridsport.

Årets prestation:

Armand Duplantis, friidrott, Sarah Sjöström, simning, Daniel Ståhl, friidrott, Hanna Öberg, skidskytte.

Årets nykomling:

Emilia Nilsson Garip, simhopp, Victor Lindgren, skyttesport, Hanna Lundberg, orientering, Ludvig Åberg, golf.

Årets lag:

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, segling, damlandslaget, fotboll, Jonatan Hellvig och David Åhman, beachvolleyboll, herrlandslaget, bordtennis.

Årets ledare:

Henrik Ankarcrona, ridsport, Peter Gerhardsson och Magnus Wikman, fotboll, Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson, beachvolleyboll, Johannes Lukas, skidskytte.

Jerringpriset avgörs av Radiosportens lyssnare som röstar fram årets vinnare. Resterande priser delas ut av en jury.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!