Upp för sossarna – ner för vänstern

- 04/07/2014, 07:44
Medvind för Löfven.
1 av 3

Medvind för Löfven.

JANERIK HENRIKSSON / TT

En hel del att hämta in för Reinfeldt och alliansen.
2 av 3

En hel del att hämta in för Reinfeldt och alliansen.

TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt ser det sämre ut för Jonas Sjöstedt.
3 av 3

Samtidigt ser det sämre ut för Jonas Sjöstedt.

Bertil Ericson / TT

Det pekar uppåt för Socialdemokraterna – men ser sämre ut för Vänsterpartiet, enligt en ny väljarbarometer.

En ny mätning från Demoskop, beställd av Expressen, visar att vinden kan vara på väg att vända för Socialdemokraterna. Stefan Löfvens parti ökar med 2,4 procentenheter och i dag skulle 31,5 procent av svenskarna rösta på partiet, visar mätningen.

Samtidigt har man fortfarande en bit upp till målet på 35 procent – men tillsammans skulle de rödgröna i dag få 52,3 procent av rösterna, att jämföra med 34,5 för allianspartierna.

Vänsterpartiet backar

Samtidigt så minskar Vänsterpartiet efter en Almedalsvecka där Socialdemokraterna och Miljöpartiet fokuserat på sig själva. Något som dock inte får V-ledaren Jonas Sjöstedt att känna sig utanför.

– Nej, men det speglar en verklighet där Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill regera tillsammans. De har inte bestämt om de vill regera högerut eller vänsterut. Där har vi en nyckelroll, för regerar man tillsammans med oss så kommer det att betyda något helt annat vad gäller privatiseringar, arbetsrätt och klimatfrågan också. Jag är helt övertygad om att ju närmare valdagen man kommer desto mer kommer frågan handla om: vill Stefan Löfven gå högerut eller vänsterut? Då har vi en nyckelroll, säger Sjöstedt till Expressen.

Räds inte Fi

Samtidigt så har Feministiskt initiativ fått mycket utrymme och ökar i mätningen, men Sjöstedt ser inte Gudrun Schymans parti som motståndare.

– Det finns mycket i Fi:s politik som påminner om vår politik så det är klart att det finns väljare som tittar på bägge partierna. Jag ser inte Fi som motståndare. Min motståndare är borgerligheten och Sverigedemokraterna. Min uppgift är att berätta varför vi är ännu bättre. Det tänker jag göra, säger han till Expressen.

Tror du Löfven blir Sveriges nästa statsminister?