Jimmie Åkesson ler
Jimmie Åkesson inväntar besked från SVT - Foto: TT/Stina Stjernkvist

Jimmie Åkessons nya besked om valvakan: "Upp till SVT"

Jimmie Åkesson uttalar sig nu ännu en gång om den frostiga relation till SVT. SD-ledaren menar nu att det är upp till SVT att se till att han kommer till valvakan.


Bråket mellan Sverigedemokraterna och SVT fortsätter. 

Allt började i fredagskväll, då SD:s partiledare Jimmie Åkesson gjorde ett väldigt uppmärksammat uttalande om invandrare. 

– De är inte svenskar, de hör inte hemma här, sa Åkesson då, något som fick Centerpartiets Annie Lööf at ta starkt avstånd från SD-ledarens uttalande

Efteråt gick SVT:s ansvarige utgivare Eva Landahl ut och kritiserade uttalandet, och sa att SVT tar avstånd från Åkessons uttalande. 

Sverigedemokraterna kritiserade SVT:s agerande, och menade att de kommer bojkotta SVT:s valvaka

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar", sa SVT:s vd Hanna Stjärne i ett uttalande på lördagen. 

Men på kvällen backade SVT och meddelade att Eva Landahl inte längre kommer att vara ansvarig utgivare för SVT:s stora valvaka på valkvällen.

Nu har Jimmie Åkesson återigen uttalat sig, och han menar att det är upp till SVT:s agerande om han ska delta på valvakan eller inte. 

– Det är upp till SVT. De kan fortfarande medge att de fattade fel beslut när de valde att ta avstånd från vår integrationspolitik, men inget tyder på det, säger Åkesson idag till TT, enligt GP

SD gick till attack mot SVT

Sverigedemokraterna var under gårdagen missnöjda över hur Jimmie Åkesson hade blivit behandlad under partiledardebatten på fredagen, partiet gick därför till attack mot SVT genom att bojkotta kanalen under resten av valet. 

Det var i ett pressmeddelande under lördagen som Sverigedemokraterna visade sitt missnöje och förklarade sitt beslut att bojkotta valvakan under söndagen.

"Skälet till detta är att SVT under lördagen valt att förvanska vad Jimmie Åkesson sagt i syfte att försvara sitt beslut under partiledardebatten. I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT, att 'Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar'. Detta är en ren lögn", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande."

Vill du se vad utländska medier skriver om Sverigedemokraterna? Det kan du läsa om här!

/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Åkesson ska bojkotta valvakan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.