Centern lägger nytt fildelningsförslag

Antipiratlagen föreslås bli mildare. Allianspartierna har inte pratat ihop sig.


Centerpartiet är inte helt nöjd med lagförslaget som ska stoppa olaglig fildelning. Det förbereds för tillfället på regeringens samordningskansli i Rosenbad och allianspartierna kommer inom kort att prata ihop sig. Centern vill nu att lagförslaget ändras så att en varning skickas ut innan skivbolagen får veta identiteten på den som har laddat ned.

– Vi menar att internetoperatören ska skicka ut en varning innan IP-adressen lämnas ut, säger Johan Linander, rättspolitisk talesman för centerpartiet, till Dagens Nyheter.

Lagförslaget är på remiss hos lagrådet, och innebär att skivbolag eller bokförslag ska kunna gå till domstol och få ut IP-nummer till dem som har laddat ned upphovssrättskyddat material. De kan därefter välja att skicka kravbrev och hota med rättsprocesser. Kritikerna menar att lagförslaget kränker privatlivet.

– När upphovsrätten har kränkts ska först ett varningsbrev skickas ut. Då kan den som har uppkopplingen ta reda på vem som laddat ner, alternativt tänka "Oj, jag kanske ska lägga av med detta", säger Linander till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.