Torsdag 7 Jul
Stockholm

Centern lägger nytt fildelningsförslag

Antipiratlagen föreslås bli mildare. Allianspartierna har inte pratat ihop sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Centerpartiet är inte helt nöjd med lagförslaget som ska stoppa olaglig fildelning. Det förbereds för tillfället på regeringens samordningskansli i Rosenbad och allianspartierna kommer inom kort att prata ihop sig. Centern vill nu att lagförslaget ändras så att en varning skickas ut innan skivbolagen får veta identiteten på den som har laddat ned.

– Vi menar att internetoperatören ska skicka ut en varning innan IP-adressen lämnas ut, säger Johan Linander, rättspolitisk talesman för centerpartiet, till Dagens Nyheter.

Lagförslaget är på remiss hos lagrådet, och innebär att skivbolag eller bokförslag ska kunna gå till domstol och få ut IP-nummer till dem som har laddat ned upphovssrättskyddat material. De kan därefter välja att skicka kravbrev och hota med rättsprocesser. Kritikerna menar att lagförslaget kränker privatlivet.

– När upphovsrätten har kränkts ska först ett varningsbrev skickas ut. Då kan den som har uppkopplingen ta reda på vem som laddat ner, alternativt tänka "Oj, jag kanske ska lägga av med detta", säger Linander till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.