Lördag 19 Jun
Stockholm

SVT:s Grillad slopar skämt

Får man skämta om vad som helst?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SVT:s humorsatsning Grillad presenterades med buller och bång. Här skulle råa elakheter spottas ur komikernas käftar - precis som i de amerikanska motsvarigheterna: roastingprogrammen.

Men precis vad som helst går inte för sig. Aron Flam - en ny stjärna på den svenska standuphimlen - blev bortklippt av SVT.

Det var författaren Unni Drougges tur att grillas. Och Aron Flam nöp till skoningslöst:

"Man säger att kvinnomisshandel kan drabba vem som helst men i ditt fall, Unni Drougge, var det bara en berättigad litteraturkritik."

En öm punkt, inte bara för Unni Drougge, utan för många kvinnor som blivit utsatta för kvinnomisshandel runt om i Sverige. Skämtet slår mot Unni Drougges författarskap. Men under bältet. Precis som den amerikanska roastingtraditionen påbjuder. Men för SVT blev det för mycket.

– Det är ju tråkigt att ett program som redan anses vara lamt klipper bort just det som inte är lamt, säger Aron Flam till Nyheter24.

Var det en huvudpoäng i din grillning av Unni?

– Nej, absolut inte. På det sättet berör det mig egentligen inte så mycket. Däremot är det tråkigt att de inte vågar ta fajten med granskningsnämnden. Jag menar, det fanns de som skrattade och de som buade, bevisligen berörde det ju, säger Aron Flam till Nyheter24.

Men när Nyheter24 når Emma Kronkvist, ansvarig utgivare för Grillad, menar hon att det inte alls har att göra med att skämtet skulle varit känsligt.

–Det är ju ganska mycket vi klipper bort. Jag skulle vilja säga att vi bandar dubbelt så mycket som vi använder.

Så det har ingenting att göra med att ni skulle kunna bli fällda av granskningsnämnden?

– Absolut inte. I just det här fallet handlar det helt enkelt om att det inte landade bra. Jag tycker att Aron Flam är en fantastisk komiker. Men just det här skämtet fungerade inte i teve. Det handlar om tajmingen, kontexten och sådana saker.

–Mycket av det som ser bra ut i manuset kanske inte fungerar lika bra i teve, avslutar Kronkvist för Nyheter24.

Se klipp från Grillad:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela