Måndag 25 Okt
Stockholm

Rupert Murdoch förlorar 53 miljarder

News Corp är finanskrisens nya offer efter förlust för första gången på tre år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Meidemogulen Rupert Murdochs signum var en gång i tiden att köpa upp förlusttyngda verksamheter inom mediebranschen för att göra de till digra kassakor. Nu är snart Murdoch själv i offerrollen. Hans imperium News Corp har förlorat 6,4 miljarder dollar, motsvarande 53 miljarder kronor under det fjärde kvartalet. Finanskrisen skördar därmed nya offer i mediebranschen.

Jätteförlusten kan jämföras med en vinst på drygt sju miljarder kronor under samma period 2007. News Corp, som exempelvis äger BSkyB, 20th Century Fox och tidningarna New York Post och The Sun, står inför omfattande nedskärningar och sparkrav.

– Vi inför stränga besparingsprogram i alla verksamheter och minskar antalet anställda där det behövs, säger Rupert Murdoch till BBC News, och han menar att förlusten var större än väntat.

Marknaden förvånades till det sämre av de röda siffrorna. News Corps annonsförsäljning har rasat inom teve och tidningar. Även försäljningen av böcker och dvd:er har minskat rejält. Förlusten var News Corps första på tre år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela