Bonusar kan beskattas till 90 procent

- 19/03/2009, 08:40 -

USA:s representanthus tar tag i bonusproblematiken.

WASHINGTON D.C. Den amerikanska staten kan konfiskera större delen av företagens bonusar. USA:s representanthus kommer i dag att behandla ett förslag om att en 90-procentig skatt ska tas ut på de bonusar som betalas ut till toppdirektörer på företag som drar nytta av statliga bidrag.

– Vad som hände med de här bonusarna var att folk blev rånade på Wall Street. När du blir rånad vill du att två saker ska hända. Du vill att rättvisa ska skipas och du vill ha dina pengar tillbaka, säger demokraten Steve Israel, som har utarbetat lagförslaget, till Politico.com.

När det blev känt att den krisdrabbade försäkringsjätten AIG betalat ut mångmiljonbonusar, trots att mångmiljarder av statliga medel pumpats in, blev Washingtonpolitikerna upprörda. Finansminister Timothy Geithner krävde till och med att ledningen skulle betala tillbaka bonuspengarna.

– Jag väntar mig en förkrossande majoritet för förslaget, ett uttryck för människors ilska och avsky för företagsledare som belönar sig själva för misslyckanden, säger majoritetsledaren Steny Hoyer, demokrat.

Skatten omfattar medarbetare som tilldelas mer än 250 000 dollar i bonus på företag som får mer än fem miljarder i statligt stöd.

Skrivet av: