AMF backar om bonusar

"Besluten att avstå är en konsekvens av 2008 års negativa resultat."


Tre personer i AMF:s ledningsgrupp väljer att avstå från bonusen för 2008, enligt AMF:s hemsida.

Beskedet på hemsidan motiveras: "Besluten att avstå från bonus har fattats av respektive person som en konsekvens av 2008 års negativa resultat och de sänkningar av pensioner som AMF tidigare har gjort."

Inget nämns om den massiva kritik som riktats mot AMF, eller det extramöte som hållits under lördagen.

Fackens och arbetsgivarnas pensionsbolag AMF satt i krismöte under lördagen med anledning uppgifterna om chefernas bonusar. Vid lunchtid kom beskedet att AMF pension backar om bonusarna.

Ledningen fick i fjol dela på 17 miljoner kronor, samtidigt som drygt två miljoner kunder fick sänkta pensioner och återtag av pensionskapital på totalt 17 miljarder kronor.

– Vi förstår reaktionerna. Delar av AMF:s ledning har möte nu under förmiddagen. Vi ber att få återkomma när vi har något mer att berätta, säger informationschefen Stina Sandell.

Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna, är mycket kritisk mot bonusarna i AMF Pension.

– Jag har mycket svårt att förstå att det ska betalas ut bonusar när man går med förlust. Vanliga löntagare knäar under den här krisen, säger Östros.

Nu vill han se ett bonusstopp.

– Om jag satt i regeringen skulle jag kalla samman representanter för hela Sveriges näringsliv och kräva att man tillsammans går ut och säger: Nu sätter vi stopp för bonusar i både statliga bolag och i näringslivet.

Östros vill också höja skatten för dem med höga inkomster.

Hur ser du på att LO har halva makten i AMF Pension?

– Jag tycker att varje styrelse ska ta upp den här frågan och rensa bort det som kommer att vara oförklarligt för människor.

Är det ett problem för arbetarrörelsen att LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen?

– Styrelsen ska naturligtvis förklara varför man har den här typen av lönesystem.

Vilar det extra ansvar på LO som tidigare varit kritiska mot bonussystem?

– Det här är en samverkan mellan fackliga organisationer och företagen och att en bonuskultur har smugit sig in också i den typen av verksamhet tycker jag är olyckligt.

Under 2008 var AMF:s avkastning minus 6,6 procent. 3,6 av de 17 bonusmiljonerna avser dock år 2007 då avkastningen var plus 4,9 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!