Skatteverket skickar 150 000 brev – har du fått ett?
Under en tid har Skatteverket skickat ut 150 000 brev till svenska hushåll. Här får du veta varför och vad du bör göra om uppgifterna inte stämmer.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Skatteverket går titt som tätt ut med information till allmänheten. Det kan röra sig om allt från att inkomstdeklarationen kommer skickas ut till att de som har restskatt att betala ska göra det innan ett visst datum.
LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
Skatteverkets bluff-varning
Det händer även att myndigheten ibland delar ut varningar riktade till svenska folket. Då brukar det röra sig om bedrägerier och inte sällan de gånger just Skatteverkets namn används av bedragare för att vinna ditt förtroende och i förlängningen komma åt dina pengar.
I tider där brottsvinsterna uppgår till miljardbelopp och flera bedrägerier blir allt vanligare gör myndigheten vad de man kan för att informera allmänheten om riskerna som kan finnas i både datorer, mobiler och surfplattor.
Ett sådant exempel inträffade i slutet av oktober, då bedragare satte upp falska hemsidor och skickade ut bluff-meddelanden till intet ont anande svenskar.
LÄS MER: Skatteverket varnar: Nya bedrägerier har tagit fart
MISSA INTE: De lurades på 30 miljoner – drabbades du av bedragarna?
Brottsvinster för bedrägerier 2023
2023 ökade brottsvinsterna för bedrägerier med hela 22 procent jämfört med året innan. De totala brottsvinsterna landade på 7,5 miljarder kronor.
Enligt polisen återinvesteras vinsterna i nya brottsupplägg så som narkotika och vapen.
Brottsvinster 2023 baserat på bedrägerityp:
- Investeringsbedrägeri: 2,3 miljarder kronor.
- Telefonbedrägeri: 708 miljoner kronor.
- Romansbedrägeri: 470 miljoner kronor.
- Kortbedrägeri utan fysiskt kort: 344 miljoner kronor.
- Bedrägeri där en person utger sig för att vara ett bolag eller myndighet: 329 miljoner kronor.
Källa: Polisen
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu
Skatteverket: Därför skickar vi 150 000 brev
För att komma åt individer som inte följer lagen har man nu tagit ytterligare ett steg i sitt sätt att kommunicera med allmänheten.
Skatteverket har nämligen skickat ut hela 150 000 brev sedan i juni. Orsaken? Man vill komma åt de personer som skriver sig på en adress som redan är bebodd.
– Breven skickas när en adress ändras till en annan som redan är bebodd. De som då bor på adressen kan antingen bekräfta flytten eller varna Skatteverket att uppgifterna inte stämmer, säger Skatteverkets verksamhetsstrateg Tobias Wijk till Sveriges Radio.
Av alla som nu fått breven utskickade till sig är det ett antal tusen som anmärkt på att uppgifterna från myndigheten inte verkar stämma. Och enligt Wijk är det viktigt att det rapporteras in till dem, då det kan röra sig om en brottslig handling.
– Omkring lite drygt 4 000 har sagt att det här stämmer nog inte. För den som bor på adressen så ser vi framför allt att det är ett obehag för den enskilde att någon man inte känner till eller vet vem det är gör så. Men den som felaktigt lämnar en sådan uppgift begår i grunden ett folkbokföringsbrott, vilket innebär att vi kan lämna in en brottsanmälan för att man gett felaktiga uppgifter, avslutar Wijk med att säga till radiokanalen.
LÄS MER: Maria id-kapades av bedragare – fick skuld på 1,3 miljoner
Skatteverket: Då ska du göra det här
På Skatteverkets hemsida redogör man för vad du kan behöva göra i det fall någon felaktigt har skrivit sig på adressen du bor på.
Med hjälp av myndighetens tjänst ”Visa folkbokförda på samma adress” kan du se vem eller vilka som skrivit sig på din adress och direkt kontakta Skatteverket om någon är felaktigt bokförd på din adress.
”Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring”, skriver Skatteverket.