Söndag 1 Aug
Stockholm

Domare glömde bort rättegång - åtalas

"Varje dag i sex år har jag sett fram emot rättegången."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FALKENBERG. Han drev ett behandlingshem för ungdomar i tio år. Men allteftersom tiden gick började antalet ungdomar att minska. Enligt mannen, som kände sig manad att besvara kommuntjänstemäns och politikers "kritik", baktalades hans verksamhet av socialförvaltningen i Falkenberg.

–När socialsekreterare från olika kommuner ringt till socialförvaltningen i Falkenberg har de fått höra att ”han är inte bra att ha och göra med” och ”han kan inte samarbeta”, och avstått från att anlita oss, säger han till Hallands Nyheter.

Men det är inte endast kritiken mot behandlingshemmet som han reagerat på. Hans hemsida stängdes också ned och en byggnadsinspektör ansåg att han skulle riva sitt bygge. Samtidigt framkommer det att mannen på ett sätt också söker striden.

–Jag kan ställa mig utanför tills det drabbar mig, min familj eller min verksamhet. Men visst kan det få en att känna att man lever.

Han skickade flera brev till Falkenbergs kommun, länsstyrelsen i Halland och Justitieombudsmannen (JO), och i vilka han kritiserade politiker och tjänstemän för att missköta sina jobb, bryta mot lagen, ljuga, vara rasister, sakna omdöme och ägna sig åt förtal.

Den 22 januari 2004 väcktes åtal mot mannen. Falkenbergs kommun betalade bland annat en advokat 80 000 kronor för att han skulle bedöma vilka av Rudlings skrivelser som skulle polisanmälas, skriver Hallands Nyheter.

Men ingenting hände. Kanske berodde det på att rådmannen inte orkade plöja igenom nästan 400 sidor text med uppemot 20 intervjuer, filmsekvenser och ljudupptagningar som mannen skickade som motbevis. Nu har mer än fem år gått. Preskriptionstiden har gått ut.

Eftersom mannen inte fick anklagelserna prövade i en rättegång inom tidsramen är det en kränkning av Europakonventionen, enligt tingsrätten. Den ansvarige domaren anmäls därför nu till Statens ansvarsnämnd där han riskerar åtalsanmälan eller disciplinpåföljd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela