Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Auschwitzfångars hälsning upptäckt

Nyheter | 29/04/2009 13:09

Häpna byggnadsarbetare och elever fick en chock när de ställdes öga mot öga med

När skolväggen revs kom en hälsning från sju lägerfångar i Auschwitz i dagern.

Ett av namnen tillhörde svenska Irene Jankowiaks pappa.

Bronislaw Jankowiaks namn står högst upp på den handskrivna lappen, daterad den 20 september 1944. Den hittades i en flaska när polska byggarbetare rev en cementvägg till det som en gång varit koncentrationslägervakternas förrådsbyggnad, men som nu är en skola.

– Det var chockartat förstås till en början. Jag fick rysningar i hela kroppen, säger Irene Jankowiak som bor i Uppsala.

Berättade inte

Hennes pappa Bronislaw kom till Sverige 1945 och bosatte sig i Åtvidaberg. Han dog 1997 utan att egentligen ha berättat särskilt mycket om tiden i Auschwitz.

– Min mamma, som har samma bakgrund, var berättaren i familjen, säger Irene Jankowiak som ser flaskposten som ett meddelande från det förgångna.

Hon och hennes syskon har sett bilder av meddelandet och känner igen handstilen. Att pappan inte själv berättade så mycket gör upptäckten extra stark. Hon har funderat över hur Bronislaw Jankowiak skulle ha reagerat om han fortfarande hade varit i livet.

– Jag vet inte. Antingen hade han ryckt på axlarna eller brustit ut i gråt. Några av de andra männen på listan är fortfarande i livet.

Fransmannen Albert Veissid, vars namn står längst ner på lappen, minns de sex polska fångarna men kände inte till flaskan.

– Jag hjälpte dem lite. Det fanns ett matförråd på övervåningen och de brukade stjäla marmeladburkar som jag hjälpte dem att gömma. Kanske skrev de dit mitt namn som tack, säger Veissid till den franska nyhetsbyrån AFP.

Hoppas på möte

Museet i Auschwitz är övertygat om att meddelandet är äkta.

– Vi har kunnat bekräfta att namnen finns i våra arkiv. Men vi känner inte till allas öden än, säger Pawel Sawicki, presstalesman på museet i Auschwitz-Birkenau, till TT.

Han kallar det en unik upptäckt.

– Vi har inte så många fynd och det är första gången vi hittar ett brev. Fyndet blir än mer symboliskt viktigt eftersom några av männen fortfarande är i livet.

Förhoppningen är att de överlevande fångarna ska kunna träffas en dag. Kanske får meddelandet sin förklaring då.

– Jag hoppas det, det ska bli jättespännande att se hur det går, säger Irene Jankowiak.

Skrivet av: