Fredag 18 Jun
Stockholm

Sd-kandidat vägrade betala skadestånd

Partiet vill dock satsa på stöd till brottsoffer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna vill stävja brottsligheten genom att satsa på stöd till brottsoffer och hårdare tag mot unga brottslingar.

Men det visar sig samtidigt att en av partiets kandidater, Louise Erixon, under flera år inte gjort rätt för sig gentemot ett brottsoffer. Erixon dömdes 2006 för att ha misshandlat en tonårstjej. Straffet blev vård och skadestånd.

Men först i samband med att 20-åriga Louise Erixon blev kandidat i EU-valet reglerade hon slutligt det skadestånd som hon dömts att betala tre år tidigare.

Alkoholvård

Louise Erixon, sd-kandidat till Europaparlamentet, dömdes 2006 i Gävle tingsrätt för att ha misshandlat och bitit en annan kvinna. Louise Erixon dömdes till att genomgå ett vårdprogram för sin alkoholkonsumtion samt att betala ett skadestånd till kvinnan på 7 000 kronor.

Men något skadestånd betalade inte sd-politikern. I stället fick Brottsoffermyndigheten lägga ut så att den misshandlade kvinnan fick sina pengar.

– Jag hade slutat skolan och hade inget jobb. Därför kunde jag inte heller betala. Var ska en 16-åring få de här pengarna från? Det var för höga krav, säger Louise Erixon till Nyheter24.

Därefter gjordes en överenskommelse med Brottsoffermyndigheten, Louise skulle betala tillbaka 100 kronor i månaden.

Trots det låga beloppet förflöt inte heller denna uppgörelse komplikationsfritt. Flera gånger tvingades Brottsoffermyndigheten skicka påminnelser för obetalda betalningar till Louise Erixon.

– Jag är ganska slarvig som person och glömmer lätt bort. Men jag har aldrig missat en påminnelse, säger Louise Erixon till Nyheter24.

Nu vill du ner till EU och handskas med mer pengar. Kan du sköta jobbet?

– Jag är bara slarvig när det gäller mig. Jobbet kan jag prioritera. Jag skulle aldrig kunnat vara förbundssekreterare för Sverigedemokratisk ungdom (sdu) om jag slarvat med mina uppgifter.

Det var i juni 2005 i Sandviken som Louise knuffade omkull en annan högstadietjej. Under misshandeln ska Louise sedan ha slagit henne i huvudet och bitit henne i kinden. Louise erkände sina illgärningar och av bötesbeloppet på 7 000 kronor skulle 5 000 utgöras av kränkningsersättning. Eftersom man ansåg att kränkningen var av allvarligt slag.

Om misshandeln säger Louise att hon hamnade i fel umgänge i högstadiet.

– Jag fick höra att min kompis blivit misshandlad och visste inte var hon befann sig. Då blev jag orolig. När jag sedan fick syn på förövaren såg jag svart, säger Louise Erixon till Nyheter24.

Vad gör du i dag för att det inte ska slå slint igen?

– Jag handlade på det viset för några år sedan för att jag hade dåligt omdöme. Jag levde ett annat liv, och framför allt, jag hade inte ens börjat gymnasiet. Jag var ju tonåring, ett barn.

Har du ett bättre omdöme i dag?

– Det kan man se på de frågor jag driver. Till exempel slumpmässiga drogtester i skolan för att ungdomarna ska få det lugnt omkring sig. Det visar att jag är en trovärdig person, säger 20-åriga Louise Erixon till Nyheter24.

En vecka innan sverigedemokraterna presenterade sin lista i EU-valet fick Louise Erixon tillbaka betalningsförmågan. Den 5 december 2008 betalade hon av hela restbeloppet på 4 200 kronor i ett svep. Den 13 december presenterades hon som en av partiets kandidater i EU-valet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela