S vill att utrikesminister Tobias Billström kommer till utrikesutskottet. Arkivbild.
S vill att utrikesminister Tobias Billström kommer till utrikesutskottet. Arkivbild. - Foto: TT

S: Klargör om kärnvapen på svensk mark

Socialdemokraterna begär att utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsministern Pål Jonson (M) kommer till utrikes- respektive försvarsutskottet.Detta för att "klargöra" regeringens inställning till kärnvapen på svensk mark.


S anser att regeringen sedan förra veckan har varit otydlig om huruvida kärnvapen ska kunna placeras på svenskt territorium.

"Detta är stora och avgörande frågor för Sveriges säkerhetspolitik. Det är därför viktigt att regeringen nu kommer till riksdagen och förtydligar sin position", säger Morgan Johansson, vice ordförande i utrikesutskottet, i ett pressmeddelande.

S "avvisar bestämt" kärnvapen på svensk mark.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade i tisdags förra veckan att han inte vill kräva några formella undantag för kärnvapen när Sverige ska gå med i Nato. Samtidigt lyfte han de villkor som Danmark och Norge har om att inte ha kärnvapen eller fast Natotrupp i fredstid.

När S svängde om Nato i våras deklarerade dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige inte ska ha kärnvapen eller permanenta baser på svensk mark. Något som bland annat Moderaterna och Centerpartiet ställde sig bakom.

Nato äger inte några kärnvapen. De europeiska länder, förutom Storbritannien och Frankrike, som har kärnvapen på sin mark har avtal med USA.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
Senaste nytt

MP om uranbrytning: “Dyrt och farligt”

Pappa sköts ihjäl i felskjutning – två döms

En 39-årig småbarnsfar utan koppling till kriminalitet sköts till döds när han kom ut från en restaurang i Solna.

Nya Rysslandssanktioner klubbade

EU-länderna har nu formellt godkänt sitt 13:e sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.