Stockholm

Ja till höjt lönekrav för invandrare

Riksdagen säger ja till att höja lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Arkivbild.
Riksdagen säger ja till att höja lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Arkivbild. Foto: TT

Riksdagen har klubbat igenom en lagändring om att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare.Det blir svårare att få tag på kompetens, varnar Centerns Jonny Cato.


Samtliga partier utom Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade ja till att höja försörjningskravet.

Lagförslaget lades fram av Socialdemokraterna i september och den nya regeringen tänker i samarbete med Sverigedemokraterna ta förslaget vidare.

Vilken nivå som lönekravet ska ligga på är oklart. I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att lönenivån normalt ska motsvara medianlönen, vilket i nuläget är ungefär 33 000 kronor i månaden.

Det är inte heller klart när själva kravet införs. I propositionen står det att lagändringen ska träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

"Målsättningen är att så snart som möjligt införa det höjda försörjningskravet, och vi kommer att återkomma i frågan om den exakta gränsen", skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar till TT.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato är kritisk.

— Det är dålig politik för det blir betydligt mycket svårare för våra företagare att få tag på den kompetens man behöver. Inte minst inom bristyrken som undersköterskor, kockar och systemutvecklare.

Han tycker att kollektivavtal ska gälla kopplat till arbetskraftsinvandring.

— I dag är det över 20 000 människor som har ett arbetstillstånd i Sverige som går till jobbet och betalar skatt och bidrar till svensk konkurrenskraft och BNP varje dag. Och ungefär 60 procent av dem skulle inte leva upp till det höga lönegolv som Tidöpartierna vill föreslå, säger han.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.