Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under en pressträff tidigare i december.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under en pressträff tidigare i december. - Foto: TT

Regeringen tappar stöd enligt ny väljaropinion

Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, tappar stöd hos svenska väljare. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.


Fakta: Svensk väljaropinion

Partiernas väljarstöd i procent i november 2022, oktober 2022 inom parentes:

Moderaterna 19,8 (20,0)

Liberalerna 3,5 (4,3)

Centerpartiet 5,8 (6,0)

Kristdemokraterna 4,6 (4,9)

Socialdemokraterna 33,8 (31,8)

Vänsterpartiet 7,9 (7,4)

Miljöpartiet 4,6 (4,4)

Sverigedemokraterna 18,4 (19,8)

Källa: Sveriges Radio Ekot

Sverigedemokraterna backar allra mest, från 19,8 procent till 18,4 procent, och Liberalerna hamnar nu under riksdagsspärren med 3,5 procent. Totalt sett har den styrande sidan nu bara 46,3 procent i stöd.

— Det finns en hel del väljare som är besvikna, det har vi sett också från andra undersökningar, säger Toivo Sjörén, vd för Kantar Sifo, till Ekot.

Det är i stället Socialdemokraterna som går starkt och som ökar för tredje månaden i rad. Mellan oktober och november gick partiet upp 2 procentenheter till 33,8 procent. Tillsammans med de tre andra oppositionspartierna Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, får de 52,1 procent.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.