Spotify i centrum i partiledardebatten

Musiktjänster som Spotify är lösningen på problemen menar Fredrik Reinfeldt.


Under partiledardebatten i SVT diskuterades de vanliga frågorna arbetslöshet, sjukvård och den svenska valutan jämfört med euron. Men ett nytt ämne dök, kanske inte särskilt överraskande, upp under debatten - fildelning. Och kring frågan om fildelning sklijer det sig ganska mycket. Medan vänsterledaren Lars Ohly vill släppa lös fildelningen och belöna kulturarbetarna med speciella fonder sätter statsminister Fredrik Reinfeldt sitt hopp till - Spotify.

– Det finns ju tillgång till musiktjänster på nätet som man betalar för, och Spotify och liknande tjänster. Det är en viktigt diskussion och ingen lätt balansgång, men det går inte att bortse i från att upphovsmännen måste få ersättning för sina verk, säger Reindfeldt som samtidigt ställer sig bakom den kontroversiella Ipredlagen.

"Har själv tonåringar"

– Det finns en balansering i lagstiftningen som gör skillnad på enskild nedladdning och i större skala. Jag har tonåringar själv och har haft de här diskussionerna med dem. Men i slutändan har jag som medborgare ansvar för att jag efterlever lagstiftningen.

Socialdemokraternas Mona Sahlin backar även hon upp Ipredlagen, men vill samtidigt analysera den komplicerade situationen som uppstått.

– Vi måste se på ipredlagen och telekomdirektivet och göra en gemensam översyn. Systemet fungerar inte som det är i dag, lagstiftningen är för splittrad.

Oppositionen inte eniga

Trots att oppositionen tydligt bestämt att inte tycka alltför olika i offentliga debatter kunde man inte enas kring fildelningsfrågan. Miljöpartiet stödjer vänsterns förslag.

– När radion kom bekymrade sig människor om hur de som skrivit låtarna skulle få betalt. Jag är övertygad om att det går att hitta en lösning så att kulturarbetarna kan få betalt utan att förbjuda fildelning, säger språkröret Maria Wetterstrand.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!