Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SVT-profilen ville stena kvinnor

- 15/10/2008, 14:15 -

Cherin Awad tyckte det var okej att stena kvinnor.

Cherin Awad har haft en ramadanblogg på Svenska Dagbladet. I november kommer hon dessutom att synas i nya SVT-satsningen "Halal-tv". På utsidan ser allt normalt ut. En ung kvinna med en lyckad mediakarriär. Men nu avslöjas det att Cherin Awad var för stening av otrogna kvinnor.

År 2003 medverkade Cherin i en debatt i programmet "Existens" på SVT. En ogift kvinna i Nigeria riskerade att bli stenad till döds. Hennes brott? Hon hade fött ett barn utan att vara gift.

Ett brott som Cherin tyckte borde straffas med stening och därmed döden. Programledaren i "Existens" ställde Cherin mot väggen med tuffa frågor.

Om kriterierna uppfylls, om man har fyra vittnen, om en kvinna eller man erkänner att ett otrohetsbrott har begåtts, är då stening det rätta straffet?

– Ja, svarade Cherin.

Hon darrade inte på rösten. Hon tvekade inte på orden. Otrogna kvinnor ska stenas.

Men nu ångrar hon sig.

– Det är ledsamt att jag uttryckte mig på det sättet. Jag är emot dödsstraff, och det var jag även då. Men jag uttryckte mig tyvärr på ett sätt som jag är ledsen för, säger hon till Expressen.