Tisdag 3 Aug
Stockholm

Ifpi fortsätter korståget - hotar operatörer

Har skickat ut varningsbrev till ett företag som levererar internettjänster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Musikindustrins branschorganisation, Ifpi, har sedan tingsrättsdomen mot The Pirate Bay tagit sig friheten att skicka varningsbrev till ett gäng fildelningssajter. Man kräver att sajterna omgående ska avbryta sina verksamheter.

Nu har man även tagit nästa steg. Den här gången har Ifpi, enligt DN, skickat ett liknande varningsbrev till ett företag, DCP Networks, som levererar internettjänster.

"Blockera tillgången"

Ifpi menar då att företaget indirekt är delaktig i illegal fildelning då man leverarar tjänster till fildelningssajten torrentbytes.net. Ifpi kräver att operatören omedelbart slutar erbjuda fildelningssajten sina tjänster. Och kräver att man blockerar tillgång till dessa sajter.

– Nu är det med hundra procents säkerhet klarlagt att den verksamhet som Pirate Bay bedriver är olaglig. Men så länge operatörerna tjänar pengar på illegal fildelning har de inget intresse av att ta ställning. Det är dags att de bestämmer sig för vad de egentligen vill tjäna pengar på, säger advokaten Monique Wadsted till IDG.

Men operatörerna slår tillbaka. Och undrar hur det hela kommer att sluta.

– Om vi operatörer går in och blockerar vissa sajter som advokaterna pekar på, vilka sajter ska vi då blockera i morgon? I övermorgon? Vi kommer att gå in och agera om vi får ett slutligt åläggande från en domstol, inte annars, säger Patrik Hiselius, jurist på Teliasonera, till IDG.

"Vidtaga erforderiga åtgärder"

På brevet som DN har tagit del av står det bland annat att operatören ska sluta tillhandahålla tjänster till fildelningssajten annars "avser IFPI att vidtaga erforderliga åtgärder." Vilka dessa åtgärder blir är ännu oklart.

– Vi har inte riktigt bestämt än hur vi ska gå vidare. Vi har fått svar från den som är ansvarig. Vi ska titta på innehållet i det och sedan bestämmer vi utefter det. Andemeningen i brevet är att man inte anser sig ha något ansvar, säger svenska Ifpis jurist Magnus Mårtensson till DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela