Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många unga tvingas in i äktenskap

Nyheter | 01/06/2009 13:18

Nästan 70 000 unga i Sverige upplever att de inte fritt får välja partner.

Nästan 70 000 unga i Sverige upplever att de inte själva fritt får välja partner, visar en rapport från Ungdomsstyrelsen.

"Att få gifta sig med den man själv vill är faktiskt en viktig mänsklig rättighet. För en stor grupp unga är detta inte självklart", säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson i ett pressmeddelande.

Styrelsen fick förra året i uppgift av regeringen att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap mot en parts vilja i Sverige. Rapporten är resultatet av kartläggningen och visar att fem procent av de unga mellan 16 och 25 år inte känner sig fria att välja sin make eller maka. Främst drabbar problemet flickor.

Ungdomsstyrelsen överlämnade på måndagen rapporten till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni med förslag bland annat på att slopa rätten för dispens för äktenskap där en av parterna är under 18 år, att kriminalisera tvångs- och barnäktenskap samt att utveckla behandling för unga som riskerar ett arrangerat äktenskap.

Skrivet av: