Andel med BMI över 30. Procent.
Andel med BMI över 30. Procent. - Foto: Anna-Lena Lindqvist

"Tsunamin av socker och fett stoppas inte"

Politikerna måste agera mycket hårdare, annars kommer inte utvecklingen med allt fler gravt överviktiga att brytas. Det är som en tsunami av produkter med socker och mättat fett som sköljer över världen. Och det görs inte mycket för att stoppa den, säger professor Liselotte Schäfer Elinder.


Som professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet förvånas hon inte över lägesbilden som publicerats i The Lancet: Att var åttonde människa i världen lever med fetma. Andelen med fetma, eller obesitas, ökar också i Sverige.

— Vi vet ju om att andelen ökat successivt de senaste decennierna. Detta är ett av många larm, men till skillnad från en pandemi – när hela samhället agerar med kort varsel – går denna utveckling långsamt. Det är ett krypande folkhälsoproblem och många tänker inte så mycket på det, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Beröm till skolan

Enkelt uttryckt handlar det om en ökad obalans mellan energiintag och energiförbrukning. En marknad översvämmad av ohälsosam mat och en allt mer stillasittande livsstil. Ökningen har varit tydlig bland vuxna och syns nu också i ökad grad hos barn, summerar Liselotte Schäfer Elinder.

Just i Sverige bidrar skolan ändå positivt.

— Jag tycker att svensk skola ska vara stolt över vad den åstadkommit, med hälsosamma måltider och en hälsofrämjande miljö generellt. Men när det gäller miljön runtomkring så har det ju gått bakåt. Ohälsosamma produkter är billiga, lockande och tillgängliga överallt, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Politiska beslut

Hon pekar på tre nödvändiga förändringar. Den första är information, och inte minst till föräldrar som behöver ökad kunskap. De andra två kräver politiska beslut: lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Det skulle konkret kunna handla om krav på varningsmärkning och skatt på sockerrika produkter.

— Det finns väldigt starka kommersiella krafter när det gäller mat. Regeringen pratar mest om ökad fysisk aktivitet, och det är bra, men det räcker inte. Det behövs också insatser för att vi ska mer frukt, grönt och fiber och mindre skräp, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Hon jämför med rökningen, som successivt minskat i Sverige.

— När det gäller rökning använder samhället starka styrmedel, men inte när det gäller ohälsosamma livsmedel. Det måste ske om vi verkligen ska få bukt på problemet med övervikt och obesitas, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Svensk skola erbjuder hälsosamma måltider - men det räcker inte när övriga samhället flödar av skräpmat, enligt professor Liselotte Schäfer Elinder, Karolinska Institutet.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!