Djurskyddslagen ses över

Den svenska djurskyddslagen är 20 år gammal och behöver ses över.


Djurskyddslagen, som för 20 år sedan infördes tack vare en envis Astrid Lindgren, ska bli 2.0. En ny utredning ska granska aveln av hundraser, sexuellt utnyttjande av djur, och problemet med övergivna djur.

– Det är mycket som hänt sedan den nuvarande lagen kom till. Den fungerar relativt bra men vi har mycket större kunskaper på området i dag. Och dessutom har människors syn på djur förändrats, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Enligt direktiven ska utredarna - som ännu inte är utsedda - göra en bred översyn av lagstiftningen för att sedan lämna förslag på en ny djurskyddslag. Regelverket ska också förenklas.

– Det innebär inte att något ska försämras. Vi har en bred samsyn i Sverige om att djur ska må bra och vi ska ha ett starkt djurskydd. Det är faktiskt den fråga jag får flest mejl om, säger Erlandsson.

Stresshormoner

Han pekar på att mycket av översynen kommer att handla om djurens välbefinnande och lyfter fram att det i dag, tack vare forskningen, finns flera sätt att mäta hur djur mår. Hittills har det mesta handlat om att uppfylla vissa minimimått på utrymmen. Nu kan man också mäta nivåerna på vissa stresshormoner.

– Vi har helt enkelt fler parametrar i dag än vad vi hade tidigare. Ett speciellt problem rör aveln. Den ska ha friska djur som mål. Vissa boskapsraser kan inte föda själva, och det finns hundraser som vare sig kan föda, se eller ens andas ordentligt.

Exotiska sällskapsdjur

Utredaren ska också titta på hur samhället ska hantera övergivna och förvildade djur. En annan detalj som komplicerar problematiken är att vi i dag har många sällskapsdjur av arter som inte förekom i landet tidigare, exempelvis, jakar, lamor och många reptiler. Alla dessa har specifika krav.

När det gäller sexuella övergrepp är jordbruksministern för ett explicit förbud mot tidelag. I dag finns bara ett allmänt förbud mot att plåga djur.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.