Polisen har blivit bättre på att kartlägga de kriminella nätverken, vilket lett till att flera i ledarskikten kunnat gripas utomlands.
124 internationellt efterlysta personer har gripits utomlands under årets sex första månader, jämfört med 86 samma period förra året, enligt polisen. Bland dem finns gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo som greps i en stor insats i Turkiet nyligen, och en nyckelfigur inom Foxtrotnätverket som kallar sig ”Dybala", som enligt SVT greps i Irak.
Krävs tryck
Närmare 700 kriminella personer med kopplingar till Sverige bedöms sitta utomlands och beställa och styra över grov brottslighet i Sverige. Det handlar om allt ifrån mord, skjutningar och sprängningar till bedrägerier mot äldre.
För att komma åt dem måste polisen och regeringen samarbeta nära, anser Strömmer.
— Det krävs ett tryck både på den operativa nivån mellan polismyndigheter och ett politiskt tryck för att skapa ett fokus på de här frågorna, säger Strömmer.
Flera samarbetsavtal har slutits med olika länder på senare år. Så sent som den här månaden trädde ett avtal med Förenade Arabemiraten i kraft, som kommer att göra det enklare att komma åt kriminella som antingen gömmer sig själva där eller tvättar sina pengar genom att till exempel köpa fastigheter i Dubai.
Snabb förflyttning
Under Natoprocessen slöts också avtal med Turkiet och även de nordiska länderna arbetar tätt tillsammans.
— Det är en förflyttning som skett snabbt. Vi måste samarbeta både politiskt och operativt på en internationell arena, säger Gunnar Strömmer.
— Det får en väldigt konkret betydelse för tryggheten i ett bostadsområde i Sverige. Kopplingen är tydlig mellan det som görs internationellt och tryggheten lokalt.