Kejsarsnitt ändrar barns DNA

De vita blodkropparnas DNA ser annorlunda ut än hos vaginalt förlösta.


Forskare hoppas att de funnit DNA-förändringar som kan förklara att barn förlösta med planerat kejsarsnitt har en höjd risk för immunologiska sjukdomar som astma, cancer och diabetes.

De vita blodkropparnas arvsmassa ser inte likadan ut hos snittförlösta som hos vaginalt förlösta barn, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

En förklaring till olika programmering av DNA kan vara att de snittförlösta inte upplever samma successivt uppbyggda stress som barn vid vanlig förlossning. Denna stress öppnar barnets larmsystem för fullt under förlossningen. Samtidigt stängs vissa gener i DNA medan andra öppnas.

Forskare vid Karolinska Institutet i Solna (KI) har studerat de vita blodkropparna i de snittförlöstas navelsträng och funnit förändringar i deras arvsmassa. De första två dagarna såg forskarna skillnader mellan kejsarsnittbarnen och de vanligt födda barnen i programmeringen av DNA.

– Vi tycker det är en banbrytande upptäckt att kejsarsnitt kan påverka arvsmassan. Innan har man pratat om korttidsrisker för mamman och barnet, säger professorn och barnläkaren Mikael Norman till SvD. Han är en av forskarna bakom KI-studien.

– Det här har en helt annan dignitet och tillför ett nytt sätt att se på effekter av kejsarsnitt, tillägger han.

I bakgrunden till KI:s forskning är dels en debatt om kejsarsnittets påverkan på hälsan och dels det faktum att snitten ökat som förlossningsmetod sedan 1970-talet, från omkring fem procent år 1973 till 17,5 år 2007.

– Stressen under den vaginala förlossningen är bra och ändamålsenlig stress. Vid ett kejsarsnitt är barnet helt oförberett, stressen kommer väldigt hastigt, förklarar Mikael Norman.

Det finns djurexperiment som visar att negativ stress kan programmera avkomman, något som senare kan spela en roll för risken att drabbas av sjukdomar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!