Svenska soldater allt mer utsatta

Mer och mer oro inför valet i Afghanistan - så påverkas svenska soldater.


Den svenska styrka på cirka 400 man som befinner sig i Afghanistan genomgår allt fler svårigheter.

I fredags blev flera svenska soldater beskjutna, men ingen uppgavs ha fått några fysiska skador efter striden. Men sedan allt fler transporter har börjat gå från Uzbekistan genom det svenskövervakade området ökar oroligheterna, och det sätter enorm mental press på soldaterna. Risken att utveckla mentala skador är stor, något militären arbetar aktivt på att motverka.

– Det är en upplevelse som ger stress i sig. Sedan bygger man upp en samlad stress när man ständigt lever med hotbilden att nästan varsomhelst kan någonting hända mig. Vi jobbar kontinuerligt med detta, och det är något som egentligen inte tar slut. Vi gör det varsamt så att individen ska känna sig mogen. Det första är att sätta sig ner med sin chef och prata. Sedan har vi utbildad personal för samtalsstöd, berättar stabchefen Jerker Persson i telefon från Mazar-i-Sharif.

Men samtidigt väljer militären att befinna sig i allt mer oroliga områden.

– Det är lite svårt att säga att den försämrade säkerhetssituationen bara beror på valet. Det bidrar givetvis, men det är lokala händelser. Det har nog delvis att göra med att vi valt att mer aktivt röra oss i vad som kallas oroshärdar. I och med att vi är där påverkar vi situationen även om det finns de som funderar över hur de kan komma åt oss, förklarar Persson för Göteborgs-Posten.

Svenska soldater arbetar för att skydda det val som ska hållas den 20 augusti i landet; ett val talibaner i Afghanistan har hotat omöjliggöra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!