Beltran åtalas för fängelsebråk

- 04/08/2009, 08:43 -

Den våldtäktsdömde operasångaren välte ett bord över en medfånge.

Operasångaren Tito Beltran dömdes 2008 till 2,5 års fängelse för våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Nu står han åtalad igen. Denna gång för att ha dödshotat en medfånge på Salbergaanstalten.

– Han sa att han skulle sätta kniven i halsen på honom, säger ett vittne i polisförhör.

Beltran åtalas för olaga hot efter ett bråk i februari i år då han ska ha vält ett bord över en medfånge samt hotat honom till livet. Händelsen finns bevarad på en upptagning från en övervakningskamera, vilken åklagaren nu har för avsikt att använda i sin bevisförning.

I videosekvensen kan man se hur den våldtäktsdömde operasångaren, efter en stunds ordväxling i anstaltens uppehållsrum, tappar besinningen och välter ett bord över en medfånge. I samband med detta ska också dödshotet ha uttalats.

– Varför kallar du mig motherfucker? Jag ska ordna så att jag ska döda dig, sa Tito enligt målsäganden.

Bakgrunden till hotet sägs vara en konflikt som en längre tid har pågått mellan Beltran och medfången. Beltran arbetade tidigare i anstaltens kök och mottog då kritik av mannen för sin vana att laga mat iklädd morgonrock. Flera intagna uppger också i förhör att de irriteras över att Beltran särbehandlas på grund av sitt kändisskap.

– Tito får fördelar som vi andra inte får. Alla andra skulle ha placerats i isoleringen. Men så blev det inte här.

Den hotade mannen har nu förflyttats till en annan anstalt. Trots att händelsen inte ledde till några disciplinära åtgärder fån anstaltens sida väljer statsåklagaren att åtala.

– Man får inte bete sig hur som helst på en kriminalvårdsanstalt. Det gäller samma lagar där inne som härute, säger statsåklagare Bengt Kulin till Expressen.

Rättegången väntas starta den 17 augusti. Tito Beltran nekar till anklagelserna.

Skrivet av: