Torsdag 24 Jun
Stockholm

Titos korsband är av - JO-anmäler anstalten

Den fängelsedömde operasångaren säger att han tvingats arbeta - trots sjukskrivning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tito Beltran, som avtjänar ett fängelsestraff på Skogomeanstalten, anmäler läkare och sjuksköterskor på anstalten till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Enligt Beltran har sjukvårdspersonalen på anstalten gått emot de läkare på Mölndals sjukhus som sjukskrivit honom, och tvingar honom att arbeta på anstaltens industri - trots att han fått en fraktur på knäet och korsbandet är av.

"Den 21 juli skadade jag mitt knä och hade fruktansvärt ont. Jag fick träffa sjuksköterskan och begärde genom henne att få träffa anstaltsläkaren. Hon förvägrade mig detta, med motiveringen att hon inte ansåg att det behövdes. Jag kunde inte gå och knät gjorde fruktansvärt ont", skriver han i sin anmälan.

Sjukskrevs i en månad - tvingades till jobbet

Tito Beltran fick till slut åka till Mölnads sjukhus, där en ortoped misstänkte att korsbandet var av. Men trots detta blev han tvungen att arbeta.

Lite mer än en vecka senare fick han återigen åka till sjukhuset där en annan ortoped konstaterade att korsbandet var av och att han hade fraktur i knät. Läkaren sjukskrev honom i en månad.

Men när han återvände till anstalten blev han återigen strängt uppmanad att arbeta.

"Trots detta intyg från läkaren, ville sjukvårdspersonalen, inte acceptera sjukskrivningen och sade att det var hon som bestämde på anstalten och att det således var hon som bestämde om jag skulle bli sjukskriven eller inte. Varje vecka kom sjuksköterskorna in och ville att jag skulle gå till arbetet eftersom de ansåg att min skada inte var tillräckligt allvarlig".

"Man kan väl inte ställa en diagnos - utan att undersöka patienten"

Beltran undrar nu vad som är rätt och fel. Kan läkare köra över varandras sjukskrivningar?

"Det kan inte vara möjligt att läkare kan undanröja varandras sjukskrivningar, i synnerhet inte en specialistläkarens sjukskrivning. Detta i kombination med att ingen av läkarna som motsatt sig sjukskrivningarna på anstalten, undersökt mig personligen. Det kan inte vara rimligt att man kan ställa en diagnos på en patient och bedöma arbetsförmågan, utan att undersöka eller behandla patienten."

Operasångaren är, trots olika besked, sjukskriven från den 24 augusti till den 10 oktober.

Det är inte första gången Tito Beltran JO-anmält anstalten. Senast ville han bland annat studera opera istället för att arbeta på tvätteriet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela