Tisdag 18 Maj
Stockholm

Peter Bratt mobbas av Jan Guillou

Guillou: Golbög. Peter Bratt: Han lurade mig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IB-avslöjarna Jan Guillou och Peter Bratt har glidit längre och längre ifrån varandra sedan det stora avslöjandet.

Men efter att Guillou kallat Bratt för ”golbög” i sina memoarer, Ordets makt och vanmakt, har bråket eskalerat.

Enligt Jan Guillou ska Peter Bratt ha skvallrat till säkerhetspolisen om att det var Guillou som hade stulit breven till IB. Guillou menar att hans förhörare visade förhörsprotokoll som bevis och att de senare även spelat upp ljudbanden från samma förhör.

"..han gjorde sig till angivare, en golbög", skriver Guillou om Bratt i sina memoarer.

I går kväll gick Bratt ut på Newsmill med sin version av vad som hände under IB-affären. Och enligt honom ljuger inte bara Guillou utan han har också gjort IB-affären mer och mer till sin egen.

"Han gjorde alltmer IB-affären till sin egen. Håkan Isacsson, den avhoppade IB-agenten, som var den verkliga hjälten i historien och utan vars insats det inte hade blivit någon affär, låtsades han knappt om. Håkan berättade för mig att han knappt ens hälsade om de råkade mötas på gatan", skriver Peter Bratt.

Bratt utmålar även Guillou som fylld av "revanschlust" och driven av en personlig önskan efter "berömmelse".

"Det är en sak med överheten, men en annan, mer beklämmande, är att bli sviken av sin stridskamrat", avslutar Bratt.

Och till SvD säger Peter Bratt:

–Vi hade ju suttit i fängelse tillsammans, så självklart anförtror jag mig till honom. Sen skriver han en historia om det och jag får skulden för allt. Han lurade mig. Där satte jag punkt för vår vänskap. Det är ett djupt svek och ett förräderi.

Men Guillou håller fast vid sina anklagelser och menar att han lyssnat på hemliga förhörsband där det framkommer att Bratt "golat" ner Guillou.

–Jag har läst andra förhörsutskrifter. Jag har fått Peter Bratts bekännelse uppspelad för mig och läst utskrifterna av det ännu icke offentliggjorda materialet, säger Jan Guillou till Expressen.

Något som Peter Bratt menar är nonsens.

–Nu måste han plocka fram de protokoll han snackar om, som inte finns. Jag vill att han tar tillbaka allt och ber om ursäkt. Det är oförskämt, säger Bratt till SvD.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela