Peter Bratt mobbas av Jan Guillou

Guillou: Golbög. Peter Bratt: Han lurade mig.


IB-avslöjarna Jan Guillou och Peter Bratt har glidit längre och längre ifrån varandra sedan det stora avslöjandet.

Men efter att Guillou kallat Bratt för ”golbög” i sina memoarer, Ordets makt och vanmakt, har bråket eskalerat.

Enligt Jan Guillou ska Peter Bratt ha skvallrat till säkerhetspolisen om att det var Guillou som hade stulit breven till IB. Guillou menar att hans förhörare visade förhörsprotokoll som bevis och att de senare även spelat upp ljudbanden från samma förhör.

"..han gjorde sig till angivare, en golbög", skriver Guillou om Bratt i sina memoarer.

I går kväll gick Bratt ut på Newsmill med sin version av vad som hände under IB-affären. Och enligt honom ljuger inte bara Guillou utan han har också gjort IB-affären mer och mer till sin egen.

"Han gjorde alltmer IB-affären till sin egen. Håkan Isacsson, den avhoppade IB-agenten, som var den verkliga hjälten i historien och utan vars insats det inte hade blivit någon affär, låtsades han knappt om. Håkan berättade för mig att han knappt ens hälsade om de råkade mötas på gatan", skriver Peter Bratt.

Bratt utmålar även Guillou som fylld av "revanschlust" och driven av en personlig önskan efter "berömmelse".

"Det är en sak med överheten, men en annan, mer beklämmande, är att bli sviken av sin stridskamrat", avslutar Bratt.

Och till SvD säger Peter Bratt:

–Vi hade ju suttit i fängelse tillsammans, så självklart anförtror jag mig till honom. Sen skriver han en historia om det och jag får skulden för allt. Han lurade mig. Där satte jag punkt för vår vänskap. Det är ett djupt svek och ett förräderi.

Men Guillou håller fast vid sina anklagelser och menar att han lyssnat på hemliga förhörsband där det framkommer att Bratt "golat" ner Guillou.

–Jag har läst andra förhörsutskrifter. Jag har fått Peter Bratts bekännelse uppspelad för mig och läst utskrifterna av det ännu icke offentliggjorda materialet, säger Jan Guillou till Expressen.

Något som Peter Bratt menar är nonsens.

–Nu måste han plocka fram de protokoll han snackar om, som inte finns. Jag vill att han tar tillbaka allt och ber om ursäkt. Det är oförskämt, säger Bratt till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.