Kulturministern lurad

Lena Adelsohn-Liljeroth fick inget veta om kostnaderna.


Rosa Bandets ambassadörer reagerar nu på uppgifterna om att endast var tredje insamlad krona går till bröstcancerforskning.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m), en av dem, är väldigt förvånad över siffrorna. Henne bild var att inga pengar skulle läggas på administration och information.

– Om det är sant så känns det märkligt. Vi som skulle bli ambassadörer fick en flera timmar lång information om kampanjen, där jag fick intrycket att allt utom administrativa kostnader skulle gå till bröstcancerforskning, säger Lena Adelsohn Liljeroth till SvD.se.

Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI, har bestämt sig för att låta en ny revisionsbyrå granska Rosa Bandet. Men Alexandra Charles, ambassadör och ordförande i 1,6 miljonerklubben, tycker att det är rimligt att kampanjen lägger så mycket pengar på administration.

– Jag är inte särskilt upprörd över detta. Jag har förståelse för att det kostar mycket pengar att driva så här stora organisationer och att det är dyrt att föra ut ett budskap. Men det är klart att kostnaderna för administration inte bör överstiga det som är tillåtet, säger hon till Svenska Dagbladet.

Charles får stöd av artisten José González som uppträdde gratis på Rosa Bandet-galan i Globen.

– Jag brukar lita på att arrangörerna gör det de säger sig göra. Det känns logiskt att så mycket går till information eftersom mycket när det gäller bröstcancer handlar om förebyggande arbete, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.