G4S ofta drabbade av rån

Dagens spektakulära rånkupp är bara ett i raden av många tillslag mot säkerhetsföretaget G4S.


STOCKHOLM. Klockan är bara 05:15 på morgonen när rånarna landar med en helikopter på taket av uppräkningscentralen G4S värdedepå i Västberga i Stockholm.

Polis står handlingsförlamad när gärningsmännen lyfter från taket med flera säckar fyllda med pengar.

Men det är inte första gången som säkerhetsföretaget G4S drabbas av rån.

Företaget är i själva verket ett av de värst drabbade av värdetransportrån i Sverige.

Vid värdetransportrånet i Liljeholmen den 30 september 2007 överfölls två G4S-väktare vid en SEB-bankomat. Gärningsmännen bakband väktarna, stal deras bil och försvann från platsen.

Men rånarna hade inte några nylostrumpor över huvudet – de var klädda i G4S egna uniformer.

– Det här var nytt för mig och känns oroväckande. Självklart måste företagen hålla ordning på vem som får tillgång till deras kläder, sa Lars Sjöstrand, vid Rikspolisstyrelsen kort efter rånet 2007, enligt Dagens Nyheter.

Även sprängningen av en G4S-transport på Arlandaleden i augusti samma år fick många att höja på ögonbrynen.

Ett år tidigare hade nämligen en av säkerhetsföretagets transporter rånats på samma plats, men trots detta fortsatte man att köra samma väg, utan att ändra färdväg och inte heller tiderna för transporterna.

Under decenniets senare hälft har G4S varit värst drabbade av rån.

Nu spekuleras det vilt på flera internetforum att dagens helikopterkupp kan vara ett insiderjobb och att många av rånen mot företagen rört sig om just jobb från insidan.

Och det är en teori som polisen undersöker.

– Vi tittar på alla möjligheter som finns och låser oss inte i det här skedet. Vi undersöker alla möjliga teorier och samlar all information som vi kan, säger Ulf Göransson, presstalesman vid länspolisen i Stockholm till Nyheter24.

Kriminologen Jerzy Sarnecki misstänkte direkt att det rörde sig om ett insiderjobb.

– Det är ganska avancerat. Man måste känna till anläggningen så jag misstänker med det samma att det är ett insiderbrott. Dessutom krävs det planering och någon som flyga helikopter. Det krävs kunskaper men inga oerhört märkvärdiga, säger han till Aftonbladet.

Enligt uppgifter ska det vara mycket svårt att hitta i lokalen om man inte känner till den sedan innan, eftersom den är uppbygd lite som en labyrint.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.