36-åringens häktning skjuts upp

"Han är arg och förbannad eftersom han inte fått veta vad han är misstänkt för."


I dag inleddes häktningsförhandlingarna mot de fyra misstänkta för helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Efter att 38-åringens och 34-åringens häktningsförhandlingar avslutats var det meningen att 36-åringens skulle inledas.

Men nu står det klart att den skjuts upp till 13.00 på torsdag på Södertörns tingsrätt.

36-åringens advokat Johan Eriksson är orolig och menar att mycket inte har gått rätt till.

– Man har rätt att få en brottsmisstanke delgiven till sig, men ingen har förklarat för min klient vad han har gjort, säger Eriksson till Expressen.

– Man berättar för honom att han är misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån, men ingenting mer om vad misstanken består i. Han tycker att det här är otroligt obehagligt. Han upplever att det närmast är så att han ska självkriminalisera sig själv när det har hållits förhör.

– Åklagaren har ställt sig över rättegångsbalkens stadgar kapitel 23:18. Dessa innebär att en person som misstänks ska delges brottsmisstanke på ett adekvat sätt – vilket inte har gjorts, säger han och förklarar att det är första gången någonsin under sin karriär som han agerar med stöd av den aktuella paragrafen.

– Jag vill inte schackra med rättssäkerheten. Vi kan inte ha det på det här sättet att frihetsberövande människor inte får en chans att försvara sig.

Eriksson säger att hans klient är förbannad över hela situationen.

– Han är arg och förbannad eftersom han inte fått veta vad han är misstänkt för. Därför kan han inte försvara sig, Att det går till så här är anmärkningsvärt men tyvärr inte ovanligt i dagens rättssamhälle. Polisen har inte lagt fram några bevis och något konkret påstående över vad han ska ha gjort, säger Eriksson till Expressen.se.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt rån eller medhjälp till grovt rån.

Utredarna ska förhöra 36-åringen ytterligare och där förklara för honom vad han är misstänkt för.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!