EU enigt om mer förnybar energi

En femtedel av unionens energianvändning ska komma från förnybar energi.(TT)


EU:s olika institutioner är nu överens om att en femtedel av unionens energianvändning ska komma från förnybar energi som till exempel sol och vind 2020.

På tisdagen kom EU-länderna, EU-parlamentet och EU-kommissionen överens om att öka andelen förnybar energi till 20 procent på drygt tio år. I dag är genomsnittet för EU 8,5 procent.

Överenskommelsen innebär att EU:s 27 medlemsländer får krav på sig att använda andra energikällor än kol, olja och gas. Sverige ligger redan bra till eftersom mycket av vår energi kommer från vattenkraft. Andelen måste nu öka från 39 till 49 procent.

Mer biobränsle

Ett delmål är att biobränsle och annat förnybart ska stå för 10 procent av bränslet i transportsektorn 2020. Ett mål som ifrågasatts eftersom sug efter biobränslen kan hämma matproduktionen och leda till oansvarig markanvändning. EU-parlamentarikern Anders Wijkman (kd) anser att överenskommelsen innebär ett genombrott för förnybar energi. Han är särskilt nöjd med att det under förhandlingarnas gång har införts kvalitetskriterier för de biobränslen som ska användas i transportsektorn, så att deras klimatnytta jämfört med vanliga bränslen kan bedömas.

Volymmålet på 10 procent finns kvar, men det har tunnats ut i och med att andra kriterier förts in, säger Wijkman.

Del av klimatpaket

Uppgörelsen är en del av det stora energi- och klimatpaketet som EU just nu förhandlar intensivt om. Det ska bland annat minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2020. Ambitionen är att EU:s stats- och regeringschefer ska lösa de mer kniviga frågorna på EU-toppmötet i slutet av veckan. Nästa vecka är det sedan dags för EU-parlamentet att debattera och rösta om paketet, förutsatt att toppmötet kan enas. De största konflikterna handlar om hur stor del av utsläppsrätterna som ska köpas på auktion, om vissa särskilt konkurrensutsatta branscher ska slippa auktioner, hur stor del av koldioxidminskningen som ska få ske i länder utanför EU och om Polen och andra nya medlemsländer ska kompenseras för att de har svårt att ställa om sina kolberoende länder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!