Fredag 23 Jul
Stockholm

Obama satsar stort på infrastruktur

Obama lovar nya vägar, modernare skolor och mer bredband. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De 2,5 miljoner nya jobb som Barack Obama har utlovat ska skapas bland annat genom de största satsningarna på infrastrukturen i USA sedan 1950-talet.

I ett radiotal till nationen på lördagen redogjorde den blivande presidenten närmare för sin plan för att få USA ut ur den ekonomiska krisen. För mindre än en vecka sedan visade ny statistik att USA befinner sig i recession, ekonomisk tillbakagång. Under november försvann 533 000 arbeten; den högsta siffran på 34 år.

– Vi ska inte bete oss på det gamla Washingtonsättet. Vi ska inte bara kasta pengar efter problemet. Vi ska mäta framstegen genom de reformer vi genomför och de resultat vi uppnår - genom de arbeten vi skapar, genom den energi vi sparar, genom att se om Amerika har blivit mer konkurrenskraftigt, sade Obama.

Högsta elräkningen

I återhämtningsplanen ingår bland annat att alla offentliga byggnader ska bli mer energieffektiva genom att uppvärmningen moderniseras och energisparande glödlampor installeras.

– Vår regering betalar i dag världens högsta elräkning. Det måste vi ändra på.

Den blivande presidenten lovade att satsningen på infrastrukturen ska bli den största sedan det federala riksvägsnätet började byggas upp på 1950-talet.

– Vi ska investera era värdefulla skattedollar på nya och smartare sätt, och vi ska följa en enkel regel: Använd pengarna eller gå miste om dem (use it or lose it), sade Obama och förklarade att de stater som inte omedelbart investerar de federala anslagen i att rusta upp vägar och broar blir av med pengarna.

Bredband byggs ut

USA:s skolor ska moderniseras i stor skala. De ska också bli energieffektiva och få många fler datorer.

– För att hjälpa våra barn att kunna konkurrera i det 21:a århundradets ekonomi måste de få gå i det 21:a århundradets skolor. Obama sade att det är oacceptabelt att USA, där internet uppfanns, bara är på femtonde plats i världen i bredbandsutbyggnad.

– Alla skolbarn i USA ska få tillgång till internet, lovade den tillträdande presidenten, och sjukhusen ska också få bredbandsuppkopplingar. Barack Obama tillträder som president den 20 januari.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela