Fångsjälvmord ska utredas bättre

Lars Nylén vill se en ny myndighet utreda självmord i häkte och på anstalt.


(TT)Kriminalvårdens chef Lars Nylén vill att en ny, fristående myndighet tar över utredningarna av självmorden bland fångar i häkten och på anstalter.

Kriminalvården klarar inte av att själv utreda självmorden, egenkontrollen av fel och brister räcker inte till, skriver Nylén i ett debattinlägg. Han föreslår i Dagens Nyheter en kriminalinspektion för att utreda självmorden.

När det gäller självmorden så är det en fråga om tillit. Litar folk på att man i samma organisation där de hänt klarar av att reda ut dem? frågar sig Lars Nylén, generaldirektör för Kriminalvården.

– Eftersom det rör en myndighet med en stor makt gentemot de intagna blir det lätt så att folk inte tror att det blir bra utrett, säger han till TT.

Lars Nylén är överlag kritisk till att många ärenden som Kriminalvården skickar vidare till polisen får ligga en lång tid för att sedan skickas till åklagare som lägger ner ärendet för att hon inte tror på fällande dom eller för att det rör en intagen som redan är dömd för ett grövre brott. Då landar ärendet på Kriminalvårdens bord igen.

Ofta blir det tafatt utrett av polis och åklagare och sedan kommer vi som jästen efter degen och ska starta en utredning, som vi inte har någon apparat för.

Nylén kan tänka sig ett system med internutredningar som inom polisen där alla fall går direkt till en åklagare som beställer en undersökning.

Den förundersökningen som görs kan sedan användas i det disciplinära förfarandet även om ärendet läggs ner.

– Kriminalvården har samma sorts ärenden som polisen med dödsfall och självmord, våld mot intagna och så vidare, men nu är vi en enda myndighet och jag är chef rakt igenom vilket kan skapa trovärdighetsproblem, säger han.

– Därför kan det vara bra med en ny enskild myndighet, men hur den ska utformas vill jag inte gå in på nu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!