Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liga åtalas för människosmuggling

Nyheter | 21/01/2009 09:57

En Göteborgsliga på sex personer åtalas för människosmuggling i en stor härva.

GÖTEBORG. Sex göteborgare åtalas för att ha smugglat hit människor från Irak, Syrien och Iran. Den så kallade Göteborgsligan misstänks för att ha fört in ett trettiotal personer i Sverige.

– Men mörkertalet är enormt. Vi kunde grävt ner oss i de här utredningarna i ytterligare tio år och kanske ändå inte nått botten, säger kammaråklagare Peter Larsson, till Göteborgs-Posten.

Göteborgsligan smugglade in dessa personer för upptill 125 000 kronor per individ. Människohärvan är så omfattande att rätten delade upp den i två delar. Den första delen avslutades i april 2008 då sex personer dömdes till sammanlagt tio års fängelse för människosmuggling,

Åklagaren misstänker att en 44-årig man från Kortedala är spindeln i smuggelnätet.

– Ja, jag tycker att 44-åringen är så djupt involverad, att det finns anledning att pröva hans roll som arrangör av den här verksamheten, säger Larsson.

Mannen åtalas för grov människosmuggling, grov urkundsförfalskning, samt medhjälp och förberedelse till båda brotten.

De övriga fem, nu misstänkta, är mellan 29 och 49 år gamla och ett par av dem anklagas för passförfalskning. Polisen har hittat en mängd material för tillverkning av falska pass, id-handlingar och medborgarskapsbevis.

Skrivet av: