1 av 4
- Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
2 av 4
- Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Så påverkar FRA-lagen dig

"Jag tycker svensken alltid ska vara misstänksam mot staten."


På tisdagen trädde den fruktade och omdebatterade FRA-lagen i kraft. Försvarets radioanstalt har numera tillåtelse att spana i kabel. Förespråkarna har framhållit rikets säkerhet och det faktum att den som inte har något att dölja inte har något att vara rädd för. Kritikerna talar om massavlyssning, brevhemlighetens död och ett kontrollsamhälle värre än storebrorssamhället i George Orwells 1984.

Nyheter24 frågade Alice Åström, vänsterpartistisk riksdagsledamot, Alexander Bard, filosof och folkpartist, och Staffan Danielsson, centerpartistisk riksdagsledamot vad lagens ikraftträdande egentligen innebär.

 

FRA-lagen har i dag trätt i kraft.  Hur påverkar det oss i vår vardag?

Alice Åström: Det innebär att all vår kommunikation riskerar att kunna fångas upp av staten. I ett större perspektiv innebär det att vi riskerar ett mer censurerande samhälle.

Alexander Bard: Inte nämnvärt. Det är ju först när du gör någonting som är känsligt i andras ögon som spaningen blir ett akut problem för dig. Till dess finns det förstås ingen anledning att tro att våra beteenden skulle påverkas förutom att vi känner en ständig irritation. Vem vill bli avlyssnad överhuvudtaget?

Staffan Danielsson: Inte alls, om vi inte kommunicerar med utlandet om allvarliga hot mot Sverige

 

 

Var de förändringar som gjordes av FRA-lagen jämfört med urpsrungstexten tillräckliga?

Alice Åström: Nej, de var inte tillräckliga. Det är i och för sig förstärkningar, men inte tillräckliga, för grundproblemen kvarstår ju.

Alexander Bard: Nej, men lagtexten blev bättre. Dock finns det fortfarande ingen tydlig åtskillnad mellan militär och polis i lagen och det SKA det finnas i en demokrati. Militären ska skydda landets gränser, polisen ha våldsmonopol inom landet. Dessa två krafter får aldrig samarbeta. Men det kan de tyvärr göra numera tack vare FRA och det är mycket allvarligt.

Staffan Danielsson: Ja.

 

Tror du att ett maktskifte i nästa val skulle innebära att FRA-lagen rivs upp i sin helhet?

Alice Åström: Ja. Det ska tillsättas en utredning med integritetsperspektivet och skyddet för den enskilda individen som utgångspunkt. Jag har väldigt svårt att se att vi kan ha en signalspaningslag i kabel som kan uppfylla de kriterierna, vilket innebär att det inte blir något liknande.

Alexander Bard: FRA-lagen kommer att rivas upp i så fall men sedan kommer vi tack vare polisstatsentusiasten Thomas Bodström att få en ännu värre FRA-lag.

Staffan Danielsson: Nej. Möjligen rivs den upp och  träder sedan i kraft igen men med fler myndigheter som får signalspana (ett krav från de rödgröna).

 

Kommer FRA-spaningen att påverka hur du kommunicerar på nätet på något sätt?

Alice Åström:  Nej, det kommer det nog inte göra.

Alexander Bard: Ja, jag kommer att börja använda kodning snabbare och mer än jag skulle göra annars.

Staffan Danielsson: Jag tror inte det, det finns ju alltid en mycket liten men risk att olika intressen i världen - militära eller kommersiella eller kriminella  - försöker få tag på information.

 

Har svensken anledning att vara rädd för staten?

Alice Åström: Jag tycker att svensken alltid ska vara misstänksam mot staten. Man ska aldrig ge en stat sånt stort inflytande över den enskilda individen. Vi vet aldrig vad vi kommer leva i för stat i framtiden.

Alexander Bard: Absolut! Medborgarna har alltid anledning att vara rädda för staten. Och inte bara rädda. Staten har helt enkelt inte i våra privatliv att göra. Andra människor har överhuvudtaget ingen rätt att vara innanför skinnet på oss. Den privata sfären är helig.

Staffan Danielsson: Nej, inte i öppen demokrati. Men man ska alltid diskutera och sätta gränser för statens makt och inflytande, människors integritet behöver alltid värnas.

 

Vilken skillnad gjorde bloggare och demonstrationer för lagens utformning?

Alice Åström: Den gjorde allt. Utan bloggvärlden och demonstrationernna hade lagstiftningen sett ut som ursprungsversion och det hade varit ännu värre. Dessutom har man lyft integritetsfrågan ur den enskilda individens perspektiv och det vet jag kommer påverka lagstiftningen i framtiden. Inget parti säger längre att integritetsfrågor inte är viktiga. Det har lyfts i den politiska dagordningden på ett helt annat sätt.

Alexander Bard: Väldigt liten. Däremot påverkade de riksdagsmän som satt och kämpade med att få till en bättre lagtext. Camilla Lindberg och Agneta Berliner gjorde mycket mer i riksdagen än alla bloggare tillsammans på nätet. Men bloggarna gav förstås dessa tappra tjejer ett starkt moraliskt stöd även om deras support dog väldigt fort. I framtiden måste bloggrörelser som ska lyckas politiskt uppvisa mycket mer tålamod. Man kan inte bara bårka i några veckor och tro att det ger resultat. Det riktiga tålamodet den här gången stod Svart Måndag för ganska ensamma. Skärpning!

Staffan Danielsson: Engagemanget och kritiken påverkade i betydande grad de ytterligare integritetsskydd som har byggts in. Centerpartiet - och alliansen - lyssnade och tog intryck.

/
FRA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.